Finsko jasně přehrálo Rusko a o zlato se utká se Švédskem

Ve druhém semifinálovém souboji na sebe narazili hokejisté Finska a Ruska. Finové zatím v turnaji ještě neprohráli, Rusové šli do zápasu nabuzeni čtvrfinálovou výhrou nad favorizovanou Kanadou. Souboj těchto dvou soupeřů nabízel velkou podívanou. Finové měli větší chuť po vítězství, hráli pozorně v obraně a aktivně v útoku. Finský brankář Niittymäki vychytal nulu a tým Suomi nakonec zvítězil 4:0. V severském finále se tak utká Švédsko s Finskem a o bronz nastoupí Češi proti Rsům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fin Ville Peltonen s Rusem Antonem Volčenkovem

Fin Ville Peltonen s Rusem Antonem Volčenkovem | Zdroj: ČTK

Utkání lépe začali Finové. V 7. minutě střílel Timonen od modré a Ville Peltonen tečoval puk před ruským brankářem Nabokovem. Finsko využilo přesilovku a dostalo se do vedení. Jeho hlavní předností byla výborně organizovaná a pozorná obrana. V útoku byli Finové aktivní a kreativní. Po úvodní brance přidal Timonen tyč. Ve 14. minutě se výrazně uvedl Rus Alexandr Ovečkin. Mladý útočník se pěknou kličkou prosadil před brankáře Niittymäkiho, ale svůj průnik gólově nezúročil. Pak ale znovu zahrozili finští reprezentanti. V 16. minutě trefil Hagman znovu pouze tyč.

Finové začali druhou třetinu přesilovou hru a vytvořili si drtivý tlak, ale branka nepadla. Rozhodně to ale nebyl jednostraný zápas. Rusové se postupně dostávali před finského brankáře, největší šance přišly při jejich přesilové hře. Ovšem v polovině zápasu zahráli Finové akci, ve které byli ruští hráči vždy o krok později. Selänne se svou střelou neuspěl, ale Lydman už Nabokova propálil a Finové tak vedli 2:0. Rusové doplatili na špatnou rozehrávku, po které nestačili vystřídat.

Výběr Suomi se nestáhl do obrany, aby své vedení jen bránil. Naopak se vrhal do útočení a na jeho straně stálo i štěstí. Ve 34. minutě, při početní výhodě Finska, zůstal Koivu sám u tyče a dokázal svým důrazem procpat puk do branky. O chvíli později byl vyloučen Ruutu a o 24 vteřin později Koivu, Rusové hráli přesilovku 5:3. Díky své odhodlanosti a dobrým zákrokům brankáře i tuto část hry přečkali Finové bez obdržené branky. Třetinu pak zakončila znovu nebezpečná akce Finů.

Rusové začali třetí třetinu aktivně, ale naráželi na neprůstupnou defenzívu soupeře a na výborného branáře Niittymäkiho. V 50. minutě finský tým definitivně rozhodl o svém vítězství, když se do odkryté branky trefil Jokinen. Rusové se sice tlačili do pásma Finů, ale nevytvořili si výraznější tlak. V zápětí jim plány na zvrat zhatilo vyloučení Kovalčuka, který neudržel nervy a dostal trest na 2+2 minuty. Těsně před uplynutím jeho trestu dostal Kasparaitis také čtyřminutový trest. To Rusy srazilo na kolena a prohráli s Finy 0:4.

Ruský tým se v sobotu utká s výberem České republiky o bronz, Finsko v neděli nastoupí v severském finále na Švédy.

Finsko - Rusko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Peltonen (Timonen), 30. Lydman (S. Koivu), 34. S. Koivu (Timonen, Selänne), 50. O. Jokinen (Peltonen, N. Kapanen). Rozhodčí: Van Massenhoven (Kan.) - Mášik (SR), Sericolo (USA). Vyloučení: 4:8. Využití: 2:0. Diváci: 8702.

Finsko: Niittymäki - Timonen, Numminen, Nummelin, Lydman, Berg, Niemi - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - Peltonen, O. Jokinen, J. Jokinen - Hagman, N. Kapanen, Nieminen - Laaksonen, M. Koivu, J. Ruutu. Trenér: Erkka Westerlund.

Rusko: Nabokov - A. Markov, D. Markov, Tjutin, Volčenkov, Kasparaitis, Gončar, Višněvskij, Žukov - Kovaljov, Dacjuk, Kovalčuk - Kozlov, Jašin, Ovečkin - Sušinskij, Taratuchin, Charitonov - Afinogenov, Něprjajev. Trenér: Vladimir Krikunov.

Ivana Paulová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme