‚Jako běhat sprinty i maratony.‘ Srovnávat náročnost fotbalu a hokeje je obtížné

Dva nejoblíbenější kolektivní sporty v České republice: fotbal a lední hokej. Možná i vy si říkáte, který z nich je fyzicky náročnější. Přesná odpověď se hledá těžko, neví ji ani specialisté v obou sportech. Pře založené na vlastních pocitech tak budou zřejmě pokračovat i nadále.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Každý profesionální sport je obrovská oběť, a to jak fyzická, tak čím dál tím víc psychická, protože ten tlak okolo je obrovský,“ říká kondiční trenér Ondřej Ježek.

„Každý profesionální sport je obrovská oběť, a to jak fyzická, tak čím dál tím víc psychická, protože ten tlak okolo je obrovský,“ říká kondiční trenér Ondřej Ježek. | Foto: koláž iROZHLAS.cz | Zdroj: Reuters

Odborníci se ale shodnou na jednom. Provozovat oba sporty na špičkové úrovni zvládne jen málokdo.

„Porovnávat mezi sebou čistě fotbal a hokej je velmi náročné, protože oba sporty mají jiné požadavky na metabolismus. Takové ty doby, kdy dříve byli sportovci, kteří zvládali hrát fotbal i hokej, tak v současné době, kdy se oba sporty dostaly kondičně nebo dispozičně na maximální úroveň, tak z fyziologického hlediska je to obtížné,“ tvrdí Pavel Hráský z Laboratoře sportovní motoriky Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze.

Solskjaer probudil spící Rudé Ďábly. ‚Chce po nás, abychom útočili,‘ těší znovuzrozeného Pogbu

Číst článek

Začněme u hokejistů. U hráčů se trénuje hlavně rychlost, výbušnost a síla.

„Když si to zprůměrujeme, tak délka střídání je 25-30 vteřin. Já potřebuji, aby ze sebe za tu půlminutu vyždímal maximum a poté na střídačce co nejrychleji zregeneroval a jeho organismus se vrátil do ustáleného prostředí,“ říká kondiční trenér extraligových hokejistů Litvínova Ondřej Ježek a dodává, proč fotbalisté naopak musí mít lepší vytrvalost.

„Fotbalista potřebuje pracovat 90-95 minut. V maximálním výkonu musí dělat sprinty, občas se může jen projít, když je zastavená hra, ale v podstatě se celých 90 minut pohybují.“

A kondiční kouč fotbalistů prvoligových Teplic Antonín Čepek přidává další postřehy.

„Kontakty, které jsou dovolené v hokeji, nejsou dovolené ve fotbale. V hokeji se navíc v základní části hrají zápasy každé dva tři dny, což je také náročnější. Ve fotbale je to zpravidla jeden zápas týdně. Porovnávat to je složité,“ myslí si Čepek.

VIDEO: Překvapení pro mladšího bráchu. Tomáše Ritticha vystrašil i nadchnul maskot Calgary

Číst článek

Sprinteři a maratonci

Pokud máte doma děti, které baví fotbal i lední hokej a budou se jim chtít věnovat naplno, budou muset časem jeden z těchto sportů upřednostnit.

„Dá se dělat obojí, ale rozhodně ne obojí na top úrovni. Takové genetické vybavení asi nemá žádný člověk. Je to jako kdybyste chtěli zároveň běhat sprinty a maratony, nejde to, je to něco úplně jiného,“ nabízí porovnání Pavel Hráský.

O tom, že nemluví do větru, stačí obyčejný pohled na svalnaté sprintery a hubené maratónce. Nebo na urostlé hokejisty a štíhlé fotbalisty. Zkrátka porovnávat náročnost obou těchto oblíbených kolektivních sportů nejde. Bez dřiny a odříkání se neobejde ani jeden z nich.

„Každý profesionální sport je obrovská oběť, a to jak fyzická, tak čím dál tím víc psychická, protože ten tlak okolo je obrovský,“ říká kondiční trenér Ondřej Ježek.

David Kalvas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme