Fotbal navždy ztratil legendárního střelce

Nejlepší střelec českého i československého fotbalu, Josef Bican, dnes zemřel ve věku 88 let. Příčinou jeho úmrtí bylo selhání srdce. Bicanovi srdce selhalo už minulý týden, ale tehdy ho ještě lékaři zachránili. Nyní už byla bohužel veškerá resuscitace marná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Bican

Josef Bican | Foto: Stanislav Zbyněk | Zdroj: ČTK

Josef Bican byl vynikající střelec, který za celou svou kariéru nastřílel více než 5000 gólů. Celkem nastřílel 643 ligových branek, z toho 447 v nejvyšší domácí soutěži. Své jméno spojil především se Slavií Praha, jejíž zápasy navštěvoval ještě začátkem letošní sezóny. Reprezentoval dvě země, v období před 2. světovou válkou a po ní hrál nejdříve za Rakousko a poté za Československo.

V roce 1997 vyhlásila Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků Bicana spolu s Brazilcem Pelém a Němcem Uwem Seelerem nejlepším fotbalovým střelcem dvacátého století.

Bývalý novinář Jaroslav Šálek viděl Josefa Bicana hrát patnáct let a rád na tuto dobu vzpomíná: "Bican a Pelé byli dva geniální fotbalisté, kteří se už nikdy nenarodí. Bican měl smůlu, že neexistoval Zlatý míč a podobné soutěže. Ale to, co tento člověk dokázal, byla absolutní genialita. Jeden člověk říkal, že by ho přirovnal k houslovému virtuosovi Rafaelu Kubelíkovi - Kubelík měl ruce a Bican měl nohy."

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme