Revoluce v africkém fotbale. Nově vzniklá superliga nabízí 24 nejlepším klubům lepší finanční podmínky

Africká fotbalová konfederace (CAF) oznámila vznik africké superligy. Nová soutěž má podle prezidenta konfederace Patrice Motsepeho pomoci zvýšit prestiž afrického fotbalu a pomoci klubům udržet své nejlepší hráče před konkurencí z Evropy. Celková dotace činí 100 milionů dolarů, což je pětkrát více než současná africká Liga mistrů. Soutěž by měla začít v roce 2023.

Tento článek je více než rok starý.

Arusha (Tanzánie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda FIFA Gianni Infantino a prezident CAF Patrice Motsepe

Předseda FIFA Gianni Infantino a prezident CAF Patrice Motsepe | Foto: Luc Gnago | Zdroj: Reuters

Africká superliga nemá kromě formátu nic společného s loňskou rebelskou snahou evropských velkoklubů založit si vlastní prestižní soutěž. Vznik soutěže inicioval předseda Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino, stejně jako prezident CAF Patrice Motsebe.

Část fanoušků slaví prohry národního týmu v ulicích. Politika se v Kamerunu prolíná s fotbalovým světem

Číst článek

„Je to jeden z největších kroků ve vývoji afrického fotbalu. Našim cílem je udělat z afrického fotbalu světovou třídu, která bude konkurovat těm nejlepším,“ oznámil Motsebe na sjezdu CAF v Tanzánii.

Jak to má nově vzniklá soutěž udělat? V novém formátu bude soutěžit 24 zatím nespecifikovaných afrických klubů z více než 16 různých zemí. Soutěž má být rozdělena do tří základních skupin, na které naváže play-off. Dotace na celý turnaj CAF plánuje na 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun), celkový vítěz z této částky dostane 11,6 milionů dolarů (278 milionů korun).

Tyto odměny jsou pro africké kluby bezprecedentní a měly by jim pomoci nabídnout hráčům takové platy, aby odolali nabídkám z evropských klubů.

„Mnoho hráčů ví, že fotbalová kariéra je krátká a musí maximalizovat své výdělky. Africké kluby nikdy neměly silné finanční základy, ale vím, že mnoho hráčů miluje tento kontinent a chtěli by tu zůstat hrát,“ myslí si Motsebe.

„Jedním ze současných problémů africké Ligy mistrů je, že kluby platí velké peníze za cestování a ubytování a když vyhrají, odměna nevykompenzuje náklady, které vynaložili,“ vysvětlil prezident CAF. Na cestování a nákup hráčů dostane každý klub, který se superligy účastní, 2,5 milionu dolarů (58 milionů korun). 

Liga mistrů by měla pod hlavičkou CAF nadále existovat, ve hře je ale změna formátu.

Udržení kvalitních hráčů má docílit k zájmu diváků, investorů a zájmu televizních stanic z celého světa. Motsebe zároveň kladl důraz na zlepšování afrického fotbalu po všech stránkách - od mládežnických akademií, přes modernizaci stadionů po zlepšení ženských týmů.

První ročník soutěže začne v srpnu 2023, finále se bude hrát v květu 2024.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme