Z uprchlického tábora až do Bayernu Mnichov. Alphonso Davies zažívá v 17 letech snovou sezonu

Sedmnáctiletý fotbalista Alphonso Davies během letošního léta prožívá skoro až pohádkové časy. Zahrál si v utkání hvězd Major League Soccer a podepsal smlouvu se slavným Bayernem Mnichov. Přitom začátek života měl těžký, narodil se totiž v uprchlickém táboře.

Toronto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alphonso Davies v dresu torontského klubu

Alphonso Davies v dresu torontského klubu | Zdroj: Reuters

„Jsem na něj hrdá, protože když se podívám zpátky, kde jsme začínali. Uprchlický tábor, žádné jídlo, žádné oblečení a teď jsme tady. Má všechno, co potřebuje,“ vzpomínala v klubové televizi Vancouveru Whitecaps Victoria Daviesová, matka fotbalisty Alphonsa Daviese.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z uprchlického tábora v Ghaně, kde se narodil, se vypracoval až do slavného Bayernu Mnichov. To je příběh teprve sedmnáctiletého fotbalisty Alphonsa Daviese

Ten se narodil v uprchlickém táboře v ghanském Buduburamu, protože jeho rodiče během druhé občanské války opustili domovskou Libérii. Když pak bylo Alphonsovi pět let, přestěhovala se celá rodina do Kanady. 

„Když si vzpomenu, odkud rodiče pochází a kde jsme teď, tak je to asi jeden z důvodů, proč se snažím být stále pokorný. Moje máma mi dala možnost na lepší život a já ji nechci zklamat,“ uvědomuje si Davies

V Kanadě začal Alphonso Davies hrát fotbal. Premiéru v Major League Soccer mezi dospělými si v dresu Vancouveru Whitecaps odbyl, když mu bylo pouhých 15 let. O rok později už získal kanadské občanství a stal se nejmladším hráčem i střelcem v historii kanadské reprezentace.

Daviesovy výkony rychle zaujaly evropské velkokluby. Nabídky Realu Madrid a Manchesteru United nakonec letos v létě přebil Bayern Mnichov.

„Přestupní částka i s dodatečnými kompenzacemi může přesáhnout 22 milionů amerických dolarů. Což je nejvyšší suma ve 23leté historii Major League Soccer,“ hrdě oznamovala na tiskové konferenci výkonná ředitelka Whitecaps Rachel Lewisová.

Vancouver může za mladého útočníka dostat v přepočtu až 480 milionů korun. Davies se Bayernu upsal do léta roku 2023, ale v Mnichově se bude hlásit až v zimě po oslavě osmnáctých narozenin. Do konce tohoto roku tak ještě zůstane ve Vancouveru.

„Nikdy se nevzdávám. Vždy se snažím odvést maximum pro tým. Mimo hřiště je se mnou sranda. Moc rád se směju. Neberu věci moc vážně. Život je moc krátký na to, aby se člověk pořád mračil nebo byl naštvaný,“ prohlásil v rozhovoru pro CBC News sedmnáctiletý Alphonso Davies.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme