Amatérské fotbalové soutěže se letos znovu nedohrají, nikdo nepostoupí ani nesestoupí

Amatérské fotbalové soutěže od třetích lig níže včetně mládežnických se v Česku kvůli koronavirové pandemii druhým rokem po sobě nedohrají. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR) je v úterý kvůli trvajícímu přerušení a pokračujícímu zákazu plnohodnotných tréninků předčasně ukončil. Ze soutěží, které pořádá FAČR, se dohraje pouze domácí pohár MOL Cup.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amatérští fotbalisté

Amatérští fotbalisté | Zdroj: Profimedia

Amatérské soutěže se kvůli koronaviru zastavily v první polovině října a na rozdíl profesionálních lig se už nerozběhly. Aby mohlo být určeno pořadí, muselo by být odehráno přes 50 procent zápasů.

Amatéři mohou od pondělí trénovat ve skupinkách po 20 lidech venku, vnitřní sportoviště zůstávají zavřená

Číst článek

Profesionální první a druhá liga, které řídí Ligová fotbalová asociace, se po měsíční pauze znovu rozběhly na začátku listopadu.

„Do poslední chvíle jsme bojovali o to, aby se mohly neprofesionální soutěže dohrát. Z tohoto důvodu jsme také neustále vymýšleli nové a nové varianty scénářů tak, abychom mohli odehrát požadovaný počet utkání a byla zajištěna regulérní prostupnost soutěží. Ve chvíli, kdy jiné sporty soutěže odpískaly, my stále věřili a bojovali,“ uvedl v tiskové zprávě předseda FAČR Martin Malík.

„Máme ale první květnový týden a stále není povolena ani možnost plnohodnotného tréninku klubů. Takže je potřeba nyní bohužel konstatovat, že ani fotbalové soutěže již nepůjde dohrát,“ litoval Malík.

Výkonný výbor bral při rozhodování v potaz i to, že amatéři měli dlouhou pauzu a restart soutěží bez předchozí společné přípravy by zvyšoval riziko zranění.

„Zdraví hráčů je a vždy bude naší prioritou. Opravdu jsme dnes již v termínu, kdy nejde realizovat harmonogram soutěží od ČFL a MSFL dolů, včetně tolik potřebného tréninkové procesu, který by restartu předcházel. Je to samozřejmě o to smutnější, že jde o druhou sezonu v řadě, kdy musely být neprofesionální soutěže předčasně ukončeny,“ uvedl generální sekretář FAČR Jan Pauly.

Nesestoupí ani nepostoupí

Stejně jako před rokem kluby v amatérských soutěžích nesestoupí ani nepostoupí. Výjimkou budou postupy do profesionální soutěže - tedy z třetích lig ČFL a MSFL do druhé ligy. Ze soutěží FAČR se dohraje pouze domácí pohár, kterého se v závěrečných kolech účastní už pouze profesionální týmy.

FAČR doufá, že po rozvolnění opatření proti koronaviru budou moci kluby odehrát aspoň případné přípravné turnaje.

„Výkonný výbor rozhodl, že v případě realizace podobných turnajů, pokud tedy budou umožněny z hlediska hygienického rozvolňování, bude za předem stanovených pravidel proplácet náklady klubů na rozhodčí. Abychom mohli jako střešní organizace amatérského fotbalu přispět alespoň nějakou měrou k reálnému návratu fotbalu na hřiště a zároveň pomoci přípravě hráčů na novou sezonu,“ dodal Malík.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme