V Anglii se fotbal hraje i během svátků. Možná i kvůli první světové válce

Zatímco v Česku, ale i jinde v Evropě, fotbalisté odpočívají a můžou si užívat sváteční konec roku, anglická liga nabírá největší tempo. Právě o Vánocích se často rozhoduje o titulu. Většina týmů musí během deseti dnů zvládnout čtyři ligové zápasy. To je porce, kterou v jiných soutěžích odehrají za měsíc. Utkání následují tak rychle za sebou, že mezi nimi může být jen jednodenní pauza. Právě toto období často rozhoduje o titulu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wayne Rooney

Wayne Rooney | Foto: Jason Cairnduff | Zdroj: Reuters

„Vánoce vždycky hodně napoví. Dají týmům šanci uspět v tabulce lépe. Je tam nabitý program a v tomto období se dá hodně získat i ztratit. Uvidíme, jak si ty týmy poradí,“ popisuje brankář Petr Čech.

Liverpool koupil nizozemského stopera van Dijka, udělal z něj nejdražšího obránce historie

Číst článek

Hrát fotbal během svátků je anglická specialita. Největší tradici má tak zvaný Boxing Day 26. prosince, přestože už dnes nikdo neví, jak zvyk začal. Určitě se tento den hrálo v roce 1860, kdy se střetly Sheffield FC a Hallam FC, tedy dva nejstarší kluby světa.

Existuje ale i jeden vánoční příběh z první světové války. „Počasí tehdy v roce 1914 bylo vážně špatné. Vojáci kolabovali v zákopech a někteří Francouzi na Vánoce vylezli ven. To samé udělali Němci. Nikdo na nikoho nestřílel. Něco takového už se potom nikdy neopakovalo, protože od roku 1915 přibývalo nenávisti a propagandy,“ řekl historik Alan Wakefield pro CNN v dokumentu o tak zvaném vánočním fotbalovém příměří.

Podle britského vojáka Ernieho Williamse se kdesi zjevil míč a znepřátelené strany si zahrály fotbal. Pravdivost pohádkového příběhu už dnes nikdo nepotvrdí, ale právě po první světové válce se fotbal v Anglii během svátků začal hrát.

Během poločasu překonal Shearera i Messiho. Harry Kane je nejlepším střelcem Evropy

Číst článek

„Miluju to! Vím, že chybíme našim rodinám, ale naši nejbližší nás znají. Vědí, jak moc máme rádi fotbal. Nabízíme lidem zábavu, zatímco jinde v Evropě se soutěže zastaví. Když tohle vidí naši nejbližší, tak nakonec jsou rádi i oni,“ uvedl trenér José Mourinho před časem pro internetové stránky Manchesteru United.

Fotbal se v Anglii hraje i na Silvestra nebo Nový rok. Až potom tempo trochu poleví. Kromě tradice za to můžou peníze - anglická liga sbírá pozornost celého fotbalového světa, zatímco jinde mají soutěže přestávku.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme