Astana: multisportovní klub na vzestupu řízený státní firmou a druhý soupeř Slavie v Evropské lize

Astana není ve sportu pojmem jen mezi cyklisty. Přesvědčit se o tom už ve čtvrtek mohou fotbalisté Slavie. Ve výpravě českého mistra do Kazachstánu pro duel Evropské ligy nechybí ani Miroslav Beránek, který oba týmy v minulosti trénoval.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní Astana Arena pojme 30 tisíc diváků.

Moderní Astana Arena pojme 30 tisíc diváků. | Foto: Wikimedia Commons

Když se v Astaně potřebuje člověk někam dostat, může si stopnout projíždějící auto a domluvit si cenu za odvoz. Neoficiální taxi občas využíval i Miroslav Beránek, i když měl k dispozici vlastního řidiče. Jako trenér kazašské reprezentace a později právě Astany tímto způsobem poznával život běžných lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté Slavie se v úterý vydali na dlouhou cestu do Kazachstánu

„Poznával jsem místní život zevnitř. Když jsem lidem řekl, co dělám, tak se jim rozsvítilo a dobře jsme si popovídali,“ vzpomínal Beránek pro Radiožurnál. Současný šéftrenér slávistických dorosteneckých týmů během svého angažmá v letech 2011 až 2013 poznával hlavně kazašský fotbal. Astana v té době mířila k dnešní dominanci.

Titul vyhrála v posledních třech letech, čehož dosáhla i díky tomu, že patří pod prezidentský multisportovní klub. „Populární je hokej a hlavně cyklistika, která je určitou reklamou Kazachstánu ve světě,“ vysvětloval Beránek. Astana má být pýchou země. Pod značkou hlavního města vyhrál Vincenzo Nibali v roce 2014 Tour de France a krasobruslař Denis Ten vybojoval bronz na olympijských hrách v Soči.

Kupředu se dere také fotbalový klub, který hrál už i v základní skupině Ligy mistrů. V hlavní fázi evropských pohárů nechybí potřetí za sebou a soupeře hostí na moderním stadionu pro třicet tisíc fanoušků se zatahovací střechou, byť kvůli podnebí jen s umělou trávou. Ambiciózní sportovní projekt, který sponzoruje státem vlastněná firma, dal dohromady v roce 2012 prezident Nursultan Nazarbajev.

„Osobně jsem se s ním nesetkal, ale v Astaně jsem při pár trénincích vedl jeho vnuka,“ uvedl svou vzpomínku Miroslav Beránek. Zápas Astany se Slavií v Evropské lize začne ve čtvrtek v 17 hodin SEČ.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme