‚Fenomén‘ Baník slaví 100 let od založení festivalem. Nechybí Nohavica ani kapela Kryštof

Baníkovské pokřiky se teď Ostravou nesou ještě častěji než jindy. Slezský fotbalový klub Baník Ostrava si celý rok připomíná 100 let od podpisu zakládací listiny. Pro fanoušky klub na závěr oslav uspořádal hudební festival.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Baníku Ostrava.

Fanoušci Baníku Ostrava. | Foto: Alexandr Satinský | Zdroj: Profimedia

„Všechno. Druhá rodina. Jeden ze smyslů života,“ vyjmenovávají Radiožurnálu fanoušci Baníku Ostrava, co pro ně jejich klub, který slaví stoleté výročí založení, znamená.

Přehrát

00:00 / 00:00

‚Fenomén‘ Baník si připomíná 100 let od založení festivalem. Nechybí Nohavica ani kapela Kryštof

Nejvíce lidí v pátek na oslavy přilákal Jaromír Nohavica. Zahrál baníkovské chorály, a pak hlavně písně o Ostravě a fotbalu.

Festivalový areál vyrostl u Slezskoostravského hradu. Jen pár desítek metrů od jeho zdí totiž stával hostinec U Dubu. Právě tam 8. září 1922 klub tehdy ještě pod názvem SK Slezská Ostrava založila dvacítka nadšenců. A byla za tím tak trochu rivalita.

„Slezská Ostrava byla, co se týče fotbalu, pozadu za moravskou částí, kde vznikaly kluby už začátkem 20. století. Tady byly nějaké spolky, ale nic nebylo organizované, chyběla regulérní hřiště,“ upřesňuje Roman Popek, fanoušek a také jeden z největších znalců baníkovské historie.

Popularitu si klub podle Popka získal rychle.

Slavia remizovala na Slovácku, tabulce panuje o skóre před Plzní. Duskí otevřel skóre už v 15. vteřině

Číst článek

„Zpočátku klub neměl vlastní hřiště, to až v roce 1925, ale už po patnácti letech slavil první velký úspěch, když postoupil do nejvyšší soutěže. V prvním ročníku dvakrát porazil Spartu a od té doby je fenomén. Stal se nejpopulárnějším klubem v regionu a je jím dodnes,“ říká Popek.

Festival Baník100Fest pokračuje ještě v sobotu. Hrát bude kapela Kryštof a na pódiu se objeví i Tři tygři se svou improvizační show. Až do konce října pak zůstává otevření i výstava Baník Expo v Dolní oblasti Vítkovice.

„Jsou tam všechny významné trofeje, které Baník získal, sestavy století, strašně moc krásných fotek, ale je tam i trofej pro vítěze Ligy mistrů, kterou dovezl Marek Jankulovski z AC Milán, se kterým ji vyhrál,“ dodává manažer baníkovských oslav Matěj Šturala.

Zahájení #Baník100 👌

19:52 – 09. 09. 2022

1 39

Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme