Pracujeme na ztotožnění viníka, reaguje Baník na rasistické urážky ze zápasu s Libercem

Rasistické nadávky při úterní ligové dohrávce mezi fotbalisty Ostravy a Liberce bude řešit disciplinární komise. Domácí klub vulgární výpady z tribuny směrem k hostujícímu útočníkovi Jhonu Mosquerovi odsoudil a s vlastníkem stadionu bude řešit identifikaci viníků na základě videozáznamů.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava (Aktualizováno: 17:52 28. 1. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jhon Mosquera

Jhon Mosquera | Zdroj: Profimedia

Rasistické urážky, které nelze publikovat, mířily v Ostravě v nastaveném čase utkání směrem k vyloučenému libereckému fotbalistovi Jhonu Mosquerovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak na rasismus v utkání Ostravy s Libercem reagoval mluvčí Ligové asociace

„Baník Ostrava se chce ještě jednou dodatečně omluvit za hloupý výlev rasismu, který zazněl v závěru včerejšího utkání na adresu libereckého fotbalisty Jhona Mosquerovi,“ říká mluvčí ostravského Baníku Marek Lorenc. Incident už odsoudila i Ligová fotbalová asociace.

Oficiální stanovisko FC Baník Ostrava:

📜 Baník Ostrava se omlouvá za výlev rasismu, který dnes zazněl v závěru utkání na adresu Jhona Mosquery. Odmítáme jakékoliv projevy xenofobie či rasismu. S vlastníkem stadionu řešíme identifikaci viníka na základě videozáznamů. Jhonu Mosquerovi i @FC Slovan Liberec se omlouváme.“

21:21 – 27. 01. 2021

16 699

„Pevně věříme, že se jednalo o ojedinělý projev individuálního jedince, což však nijak nesnižuje vážnost situace. Obzvlášť pak ve chvíli, kdy má domácí klub za současných podmínek větší kontrolu nad osobami, které se pohybují na stadionu během utkání,“ vysvětluje mluvčí asociace Štěpán Hanuš.

Omluva přijata

Mosquera omluvu Baníku přijal. „Rasistické urážky směřující na mou osobu jsem na hřišti nezaslechl, ale dozvěděl se o nich pak z médií, kde byly jasně slyšet. Je smutné, že se něco takového na stadionech pořád děje, zvlášť když tam mohou jen lidé z vedení klubů a VIP hosté. Omluvu Baníku Ostrava přijímám a doufám, že viník bude opravdu identifikován a potrestán,“ uvedl na klubovém webu Mosquera, který má po vyloučení předběžně zastavenou činnost a výši trestu za červenou kartu se dozví v nejbližších dnech.

Kvůli koronavirovým omezením se aktuálně musí hrát ligové zápasy bez diváků, i tak se ale na stadion dostane až 300 osob.

„Jedná se o vcelku široké spektrum lidí, například o vedení obou klubů, hráče, partnery klubu, zástupce médií, pořadatele, zdravotnickou službu, nebo delegované osoby a další. S vlastníkem stadionu nyní spolupracujeme na ztotožnění viníka na základě videozáznamu,“ dodává Lorenc.

Disciplinární komise

Případem se už ve čtvrtek na svém řádném zasedání zabývala Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace.

„Disciplinární komise po vyhodnocení nahrávek a zprávy delegáta utkání došla k jednoznačnému závěru zahájit s Baníkem disciplinární řízení. Současně předpokládáme, že vzhledem k významně omezenému počtu osob, které se účastnily zápasu s Libercem, by měl klub snadno identifikovat člověka, který rasistický pokřik na libereckého hráče pronesl. Očekáváme proto v tuto chvíli vyjádření Baníku, na jehož základě bude disciplinární komise dále postupovat,“ uvedl předseda komise Richard Baček.

„Dotyčné osobě hrozí, nebo osobám, pokud se je podaří dohledat, hrozí podle platných norem trest pouze v případě, že jsou sami členem Fotbalové asociace České republiky,“ dodává mluvčí Ligové fotbalové asociace Štěpán Hanuš.

Rasistické urážky směrem k libereckému útočníkovi Mosquerovi:

Tomáš Petr, mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme