Fotbalová Barcelona čelí obvinění z korupce, klub měl podle státního zastupitelství uplácet rozhodčí

Španělské státní zastupitelství obvinilo fotbalový klub FC Barcelona z korupce, zpronevěry a falšování dokumentů. Aktuální lídr La Ligy čelí kontroverzi kvůli možnému ovlivňování rozhodčích mezi lety 2016 až 2018. Žaloba ja namířena i na bývalé prezidenty klubu Josepa Maria Bartomeua a Sandra Rosella. Jak ale dříve potvrdil předseda španělské nejvyšší soutěže, katalánskému klubu nehrozí žádný sportovní postih.

Tento článek je více než rok starý.

Barcelona (Aktualizováno: 16:49 10. 3. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joan Laporta, prezident FC Barcelona

Současný prezident FC Barcelona Joan Laporte bude muset řešit obvinění z korupce | Zdroj: Reuters

O chystaném obvinění psal už v úterý deník El País. Po dokončení všech náležitostí o něm informovala v pátek agentura AFP s odvoláním na barcelonský soud.

UEFA vrátí vstupné téměř 20 tisícům fanoušků. Jde o odškodnění za chaos během finále Ligy mistrů

Číst článek

S informací o možném obvinění klubu přišla už v únoru rozhlasová stanice Cadena Se. Podle ní převedla Barcelona mezi lety 2016 až 2018 celkem téměř 1,4 milionu eur (33 milionů korun) na účet společnosti patřící tehdejšímu viceprezidentovi výboru rozhodčích CTA Josému Maríovi Enríquezovi, jenž je také mezi obviněnými. 

Peníze byly údajně vypláceny za poradenské služby. Zástupci Barcelony i Enríquez ve svých výpovědích platby přiznali, popřeli ale, že by se jednalo o úplatky.

Za platby je odpovědný bývalý předseda Barcelony Josep Bartomeu, který zastával funkci v letech 2014 až 2020. Svého předchůdce se zastal i současný šéf katalánského klubu Joan Laporta, jenž jinak bývá k Bartomeuovi velmi kritický. Podle něj je využití poradenských služeb běžné. V tomto duchu se vyjádřil i trenér Barcelony Xavi.

Už v únoru předseda španělské fotbalové ligy Javier Tebas vyloučil, že by Barceloně hrozil trest na sportovním poli. I kdyby se prokázala vina, případy starší tří let jsou podle směrnic promlčené. 

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme