‚Kdo byl režimním klubem?‘ Barcelona a Real Madrid se obviňují ze spojenectví s diktátorem Francem

Mezi španělskými fotbalovými giganty Realem Madrid a Barcelonou to opět pořádně jiskří i mimo hřiště. Prezident katalánského klubu Joan Laporta se na pondělní tiskové konferenci, na které odmítal nařčení z ovlivňování rozhodčích, opřel do bílého baletu, který podle něj v historii dlouhodobě těžil z přízně diktátora Francesca Franca. Real Madrid na slova reagoval videem na sociálních sítích, kde poukazuje na spojení Franca a právě Barcelony.

Barcelona Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luka Modrić z Realu Madrid v souboji s Frenkiem De Jongem z Barcelony

Luka Modrić z Realu Madrid v souboji s Frenkiem De Jongem z Barcelony | Foto: Gongora/NurPhoto | Zdroj: Reuters

Barcelona v současnosti čelí obvinění, že v letech 2001 až 2018 ovlivňovala rozhodčí. Prezident klubu Laporta tato tvrzení na pondělní tiskové konferenci jasně odmítl a s odkazem na externí audit uvedl, že je klub nevinný.

Zároveň si ale neodpustil pořádný rýpanec do odvěkého rivala z Madridu, který v březnu potvrdil, že se ke stížnosti na katalánský klub připojí.

‚Jeden z největších útoků na klub.‘ Barcelona odmítá obvinění z uplácení rozhodčích, mělo jít o konzultace

Číst článek

„Real Madrid tvrdí, že se cítí sportovně poškozený. To slyšíme od klubu, který, jak všichni víme, byl v historii i v současnosti zvýhodňován ze strany rozhodčích. Klubu, který byl v minulosti považován za režimní klub,“ řekl Laporta s odkazem na Francovu nedemokratickou vládu v letech 1939 až 1975.

„Měli blízko k politické, ekonomické a sportovní moci. Během posledních 70 let byla většina předsedů a funkcionářů komise rozhodčích bývalými spolupracovníky, fotbalisty nebo manažery Realu Madrid. Že se tento klub připojuje k oficiální stížnosti, je bezprecedentní projev cynismu,“ uzavřel Laporta.

Zda Real Madrid v minulém století těžil z přízně diktátora Franca, je věčné téma mezi španělskými fotbalovými fanoušky Realu a Barcelony.

Podle většiny expertů a historiků obě strany svůj narativ často přehánějí a Franco žádný oblíbený klub neměl, ačkoliv kvůli svému nacionalistickému smýšlení mohl tíhnout spíše k tradičním týmům z vnitrozemí Španělska než týmům ze svobodomyslnějších území jako Katalánsko či Baskicko.

Odpověď z Madridu

Málokdy se ale tento spor přesune až z roviny fanouškovské provokace na úroveň klubových činitelů. Odpověď Realu Madrid na slova Laporty byla rychlá – ve večerních hodinách zveřejnil klub na své sociální sítě čtyřminutové video, kde se klub ptá „Kdo byl režimním klubem?“, a představuje vazby Franca na Barcelonu.

Video vysvětluje, že Barcelona udělila španělskému diktátorovi tři medaile a v roce 1965 ho jmenovala čestným členem klubu. Poukazuje také na fakt, že Barcelona za Francova režimu vyhrála osmkrát La Ligu a devět španělských pohárů, zatímco Real prožil patnáctileté období bez ligového titulu.

Zároveň je zdůrazněno, že barcelonský stadion Nou Camp otevřel Francův generální ministr José Solis Ruiz a že klub byl za jeho vlády třikrát zachráněn před bankrotem. Lídr probíhající sezony La Ligy zatím na zveřejněné video neodpověděl.

„Laporta byl tím, kdo svými slovy založil požár. Ale zveřejnit video, které poukazuje na Barcelonu za Francova režimu, je zvrácené. Jak svobodná může být ve svém rozhodování jakákoliv instituce, pokud nechce mít špatný vztah s diktátorem?“ komentoval situaci na twitteru Alvaro Romeo, španělský novinář spolupracující s BBC.

„Harmonie, která panovala mezi kluby dva roky zpět, je pryč. Tohle zásadně ovlivní sen oživit projekt Superligy. Aby spolu oba kluby souhlasily, bylo pro tento projekt klíčové,“ zmínil Romeo evropskou soutěž, o jejíž založení se oba španělské kluby stále aktivně snaží.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme