Během podzimu měl být v lize poprvé zapojen videorozhodčí. Zbývá poslední kolo a v akci zatím nebyl

Videorozhodčí ve fotbale už funguje v nejvyšších soutěžích v Německu a Itálii a od příští sezony by se měl plně zapojit také třeba v Česku a Španělsku. Právě tam se teď o něm mluví nejvíc. V nedělním šlágru totiž první Barcelona remizovala s druhou Valencií 1:1 poté, co hlavní sudí katalánskému klubu v první půli neuznal regulérní gól. Aktuální je toto téma ale i v u nás, protože videorozhodčí by mohl zasáhnout do HET ligy už o tomto víkendu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový rozhodčí (ilustrační foto)

Fotbalový rozhodčí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Pravděpodobnost, že se videorozhodčí v nejvyšší české fotbalové soutěži o tomto víkendu objeví, je vysoká. Jinak by totiž vyjádření mluvčího Ligové fotbalové asociace Daniela Hajného po říjnovém zasedání neplatilo.

Šéf sudích Listkiewicz: Videorozhodčí je potřeba připravit, nesmí mít vliv na rytmus utkání

Číst článek

„Jedním z bodů bylo schválení zavedení videorozhodčího. Všechny kluby první i druhé ligy se jednohlasně vyslovily pro zavedení videa v profesionálních soutěžích. V praxi to znamená, že ligová asociace bude moct uskutečnit zmiňovaný online test již teď, v podzimní části ligy,“ říkal tehdy Daniel Hajný.

Do konce podzimní části zbývá odehrát už jen deset utkání. A vzhledem k tomu, že není pravděpodobné, že by se měl videorohodčí v testovacím online režimu objevit v některé z pondělních dvou dohrávek patnáctého kola, zbývá už jen kompletní kolo šestnácté. To je naplánováno na příští víkend. Navíc tomu nahrává i fakt, že na středu Ligová fotbalová asociace svolala tiskovou konferenci.

Videorozhodčí již brzy v lize. Pochvalné reakce veřejnosti střídají pochyby expertů

Číst článek

V mnoha evropských soutěžích je video již zavedeno a používá se. Objevilo se dokonce už i u nás. V nižších soutěžích se již delší dobu testuje. A není to tak dávno, co byla poprvé v Česku právě díky konzultaci s videorozhodčím Romanem Hrubešem a zhlédnutím inkriminovaných záběrů sudím Pavlem Orlem odvolána penalta v juniorské lize.

Na závěr ještě je třeba vysvětlit dva termíny související s testováním. Offline videorozhodčí se u nás při ligovém utkání už zkoušel ve šlágru mezi Plzní a Slavií. To byl s přenosovým vozem u stadionu, ale nemohl do zápasu ještě zasáhnout a nijak nemohl s rozhodčím komunikovat. Proto termín offline. Teď tedy půjde o online premiéru, ve které už bude moct se sudím na hřišti komunikovat.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme