'Berlín je proti násilí, pro rozmanitost.' Fotbalová Hertha převzala protest amerických sportovců

Takzvaný "kneeling protest" už není jen záležitostí amerických sportovních akcí. Před zápasem německé Bundesligy poklekla proti diskriminaci a rasismu kompletní sestava Herthy Berlín i s Vladimírem Daridou.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před zápasem poklekla kompletní sestava Herthy Berlín i s Vladimírem Daridou

Před zápasem poklekla kompletní sestava Herthy Berlín i s Vladimírem Daridou | Foto: Annegret Hilse/dpa | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Berlín je pestrý. Hertha je proti násilí, pro rozmanitost. Proto se připojujeme k americkým sportovcům, abychom vystoupili proti diskriminaci,“ vysvětlil hlasatel na olympijském stadionu v Berlíně před zápasem se Schalke více než padesáti tisícům diváků.

Fotbalový stadion Kolína nad Rýnem se chlubí jedním z nejzelenějších trávníků v Německu

Číst článek

Před zápasy Budnesligy se nehraje hymna tak jako ve Spojených státech, kompletní základní sestava berlínského týmu na trávníku přesto před zápasem poklekla na hranici středového kruhu, doplnili ji i náhradníci a realizační tým na střídačce.

„Žijeme ve 21. století, ne v osmnáctém. Ale pořád jsou lidé, kteří od toho nejsou daleko,“ řekl obránce Herthy Sebastian Langkamp, jeden ze zástupců dvanácti národností kádru Herthy pro zápas, mezi hráči nechyběl ani Čech Vladimír Darida.

Proti rasismu vkleče protestoval i Salomon Kalou. „Takhle vyjadřujeme náš postoj. Vždycky budeme s rasismem bojovat. Jako tým i jako město,“ vysvětlil útočník s tím, že na pokleku před zápasem se dohodla celá kabina.

Vyjádření postoje německého fotbalového týmu je inspirováno americkými fotbalisty z NFL. Takzvaný „kneeling protest“ odstartoval před rokem quaterback Colin Kaepernick, který na podporu hnutí Black Lives Matter odmítl povstat na přípravném zápase a při dalších utkáních klečel.

Během sezony se pak připojili další hráči, vždy šlo ale pouze o jednotky fotbalistů. Na začátku té nové jich jsou ale stovky, kteří tak protestují i proti postojům Donalda Trumpa. Ten na oplátku vyzval majitele klubů NFL, aby hráče, kteří nestojí při hymně, vyhodili.

Fotbalisté Herthy sice gestem před zápasem zaujali, ale zápas se jim nepovedl. Celý druhý poločas hráli v deseti a se Schalke prohráli 0:2.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme