Šestiletý zákaz a milionová pokuta. Bývalý šéf světového fotbalu Blatter dostal další trest za korupci

Bývalý předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter dostal od etické komise FIFA za korupci další více než šestiletý zákaz působení a pokutu ve výši jednoho milionu švýcarských franků (asi 24 milionů korun). Původní trest mu vyprší v říjnu, pak vstoupí v platnost nový na šest let a osm měsíců. Stejně byl potrestán i bývalý generální sekretář FIFA Jérome Valcke, jemuž trest začne platit v říjnu 2025.

Tento článek je více než rok starý.

Curych (Aktualizováno: 14:38 24. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý předseda FIFA Sepp Blatter

Bývalý předseda FIFA Sepp Blatter | Foto: ARND WIEGMANN | Zdroj: Reuters

Komise uvedla, že Blatter porušil etický kód tím, že v mimořádných platbách přijal 23 milionů švýcarských franků a sám udělil odměny ve výši 46 milionů Valckemu, bývalému místopředsedovi FIFA Júliu Grondonovi a bývalému finančnímu řediteli Markusi Kattnerovi. Zmíněné platby souvisejí se světovými šampionáty 2010 a 2014.

Exšéf Evropské fotbalové asociace Platini plánuje po skončení trestu návrat k fotbalu a knihu

Číst článek

Blatter vedl FIFA v letech 1998 až 2015, kdy po vypuknutí rozsáhlého korupčního skandálu odstoupil. V říjnu téhož roku jej etická komise FIFA spolu s tehdejším předsedou UEFA Michelem Platinim suspendovala kvůli podezřelému převodu dvou milionů švýcarských franků z roku 2011. V únoru 2016 jim pak odvolací komise snížila osmiletý zákaz činnosti ve fotbale na šestiletý.

Pětaosmdesátiletý Švýcar, který v poslední době bojuje se zdravotními problémy, čelí vyšetřování švýcarských úřadů kvůli podezření z korupce za období, kdy stál v čele FIFA.

Loni v prosinci na něj FIFA navíc podala trestní oznámení kvůli ztrátovému projektu fotbalového muzea v Curychu.

„Je to bolestivé a nepochopitelné rozhodnutí. Etická komise v současné podobě nemá nic společného s nezávislým orgánem, je to spíš prodloužená ruka předsedy FIFA a jeho paralelní justice,“ vyjádřil se prostřednictvím svého mluvčího k trestu Blatter, který se zotavuje po prosincové operaci srdce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme