‚Budeme muset někde ubrat.‘ Krach Bohemia Energy může způsobit komplikace sportovním klubům

Konec společnosti Bohemia Energy zřejmě zasáhne i český sport. Může se výrazně dotknout některých klubů, které vynakládají poměrně vysoké částky za provoz nebo pronájem svých areálů.

Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžecká trať. (ilustrační snímek)

Sportovní kluby přemýšlejí, kde ušetřit za energie. Ilustrační foto | Foto: Austris Augusts | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Společnost Bohemia Energy ztratila možnost dodávat elektřinu. A plyn bude brzy následovat.

Třeba mladým fotbalistům Karlových Varů hrozí, že už nebudou jezdit na zápasy autobusem, a jejich trenéři zase můžu přijít o odměny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak konec společnosti Bohemia Energy zasáhne i český sport

„Máme samozřejmě bateriový systém, takže jsme malinko soběstační, ale i tak jsou ty náklady v řádech okolo 100 tisíc korun,“ vypočítává pro Radiožurnál náklady generální manažer ostravských florbalistů Rolf Franke.

I na ně bude mít růst energií dopad, ale podle Frankeho si zatím - díky vlastní solární elektrárně - v hale alespoň vcelku bezbolestně rozsvítí.

Řady jiných sportovních klubů se pád společnosti Bohemia Energy dotkne víc, byť samozřejmě nejde zdaleka jen o zářivky u stropu.

„Určitě budeme muset zvažovat cenu pronájmu sportovní haly. Dotkne se to nejen energií, ale i pohonné hmoty půjdou nahoru, takže zdraží dopravci. A protože všechny naše kategorie hrají celorepublikové soutěže, bude to mít výrazný dopad,“ přemýšlí předseda fotbalového klubu z Karlových Varů Stanislav Štípek, kde jinde by se dalo ušetřit. Ročně zaplatí za energie zhruba půl milionu.

„Budeme muset někde ubrat. Jestli to bude na cestách, že nepojedeme autobusem a nebo snížíme odměny trenérům, to teprve uvidíme,“ dodal.

Nejen v Karlových Varech proto věří v pomoc Národní sportovní agentury. Její šéf Filip Neusser teď čeká na analýzu s daty o tom, kolika klubům tenhle problém komplikuje život, a jak moc jim ho komplikuje. Pak je prý připravený jednat o navýšení dotací.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme