Buffon se podruhé loučí s Juventusem, po boku syna bývalého spoluhráče získal italský pohár

Legenda italského fotbalu Gianliugi Buffon se podruhé loučí s Juventusem Turín. Třiačtyřicetiletý brankář pomohl svému týmu ve finále italského poháru k výhře 2:1 nad Atalantou, díky které Stará dáma nezůstane letos bez trofeje. Jednu z branek vstřelil i Federico Chiesa, s jehož otcem Buffon nastupoval před dvaadvaceti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Video Reggio Emilia (Itálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Buffon zvedá trofej Coppa Italia nad hlavu a s Chiesou slaví triumf svého týmu. Tato věta by se dala aplikovat na středeční výhru Juventusu nad Atalantou nebo na triumf Parmy v roce 1999 ve finálovém zápase s Fiorentinou.

Tehdy hrál Buffon v týmu se Enzem Chiesou, nyní hraje po boku jeho syna. Tento fakt jen podtrhuje, jak dlouhou a úspěšnou kariéra má italský brankář za sebou. 

Bez brankáře a hráčů na střídání. River Plate vyhrál v jihoamerické Lize Mistrů se záložníkem v brance

Číst článek

Nyní dává gólman se 176 reprezentačními starty Juventusu podruhé své sbohem. V roce 2018 se v slzách rozloučil s fanoušky a rozhodl se pro překvapivý přesun do Paris Saint-Germain.

Po jedné sezoně ve Francii, ve které si připsal desátý ligový titul v kariéře, se vrátil do Turína. Podle svých slov ale ne kvůli tomu, aby obsadil post brankářské jedničky nebo kapitánskou pásku, ale aby jakýmkoliv způsobem pomohl týmu k dalším úspěchům.

Roli náhradního gólmana splnil skvěle. Za dva roky si připisoval starty převážně v italském poháru, v lize odchytal 17 zápasů. V tom posledním pomohl chycenou penaltou na hřišti Sassuola k udržení naděje Juventusu na kvalifikaci do Ligy mistrů. 

„Došli jsme na konec cyklu a je správný čas odejít. Tento krásný a dlouhý příběh s Juve letos definitivně skončí,“ oznámil Buffon na začátku měsíce. Ve středu pomohl turínskému celku k možné záchraně nepovedené sezony ziskem trofeje Coppa Italia.

Finále rozhodl Chiesa

Juventus nenaskočil do finálového zápasu s Atalantou ideálně a brankářský veterán musel řešit několik nepříjemných situací. Byli to ale právě Bianconeri, kdo šel do vedení, skvěle uklidil míč do sítě Dejan Kulusevski. Do konce poločasu ale srovnal za celek z Bergama Malinovskyj, za jehož střelou se Buffon natahoval marně.

Druhý poločas ale vyšel Pirlovým svěřencům, kteří si začali vytvářet více šancí, a pak přišla důležitá chvíle syna Buffonova bývalého spoluhráče Chiesy. Třiadvacetiletý Federico, kterému v době finále v roce 1999 byly dva roky, překonal po pěkné kombinaci brankáře Goliniho a zajistil Juventusu cennou trofej. 

Sestřih zápasu Atalanta - Juventus

Buffon ještě nenaznačil, zda ukončí kariéru, nebo si ve svých 43 letech bude hledat nový klub. Faktem ale zůstává, že lepší závěr své poslední sezony si přát nemohl. Nyní bude věřit v zaváhání Milána v posledním ligovém kole, díky kterému by Juve ještě mohlo proklouznout do Ligy mistrů.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme