Vládní úřednice popsala okolnosti nepokojů na finále Eura 2020. Podle ní mohlo dojít k úmrtím

Britská vládní úřednice Louise Caseyová v pátek zveřejnila zprávu, ve které zkoumala okolnosti výtržností, které otřásly stadionem ve Wembley během červencového finále Eura 2020. Vedle přímých účastníků nepokojů, část zodpovědnosti za vyostřenou situaci nese také Fotbalová asociace (FA) a policie, podotýká Caseyová ve zprávě a vytýká organizátorům jejich nevčasnou reakci, popisuje britský deník The Guardian.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci na londýnském stadionu Wembley

Podle zprávy na finále Eura mezi Anglií a Itálií se ten den dostalo přes dva tisíce lidí bez vstupenek (ilustrační foto) | Foto: Matthew Childs | Zdroj: Reuters

Na finále Eura mezi Anglií a Itálií se podle zprávy dostalo přes dva tisíce lidí bez vstupenek. Došlo také k porušení bezpečnostních předpisů. Davy lidí se například prodíraly vchody pro invalidy. Okolo 400 výtržníků zadržela ochranka.

England fan disorder at Euro 2020 final almost led to deaths, review finds theguardian.com/football/2021/…

11:10 – 03. 12. 2021

6 20

Caseyová ve zprávě kritizovala, že zatímco zaměstnanci byli zaneprázdnění kontrolováním hygienických opatření, organizace si neuvědomila pravou hodnotu fotbalového utkání, a tak zanedbala možná rizika, líčí The Guardian.

Caseyová dále doporučila, aby vznikla nová třída cyklických sportovních událostí, která bude klást větší nároky na jejich pořadatele.

“We were close to fatalities.” Baroness Casey independent review into the “national shame” of Wembley #Euro2020 final disorder. Describes “widespread drug use” outside, then “horde of 6,000+ ticketless fans” attacked stadium. Thread....

11:08 – 03. 12. 2021

49 172

Zároveň je podle Caseyové nutné zpřehlednit organizační strukturu a uvést, kdo byl pověřený kontrolou davů na silnici Olympia Way, která spojuje Wembley Park a stadion. Právě na ní se shromáždily desítky tisíc lidí, kteří pili alkohol a požívali drogy v průběhu dne. Proto by se podle ní měly zpřísnit tresty za vzbuzování veřejných nepokojů.

„Finále Eura 2020 mohlo být dnem národní pýchy, ve výsledku ale skončilo jako den národního studu,“ řekla.

Finále Eura provázely násilnosti, fanoušci se snažili dostat na stadion bez vstupenky. Policie zatkla 49 lidí

Číst článek

„Po 55 letech konečně byl náš tým zastoupen ve finále jednoho z největších sportovních utkání. Tuto příležitost nám však odebrala horda opilých, zdrogovaných floutků, kteří se rozhodli šikanovat bezbranné, zranitelné a postižené lidi. Naváželi se také do policie, dobrovolníků a zaměstnanců stadionu. Mohli tím ohrozit něčí život,“ dodala.

Nikdo podle ní nebyl skutečně připraven na to, co se ten den přihodilo. V případě vítězství Anglie by mohlo na stadion vtrhnout až šest tisíc fanoušků bez lístků, připustila úřednice ve zprávě s tím, že by se už nic podobného nemělo nikdy opakovat.

Po jejím zveřejnění výkonný ředitel Fotbalové asociace Mark Bullingham se omluvil za trauma, které ten den poznamenalo tu „klidnou“ část fotbalových fanoušků.

„Upřímně se omlouvám za ty hrozné zkušenosti, které si mnoho lidí toho dne odneslo,“ řekl Bullingham. „I když tato zpráva objasňuje mnoho legend, které kroužily kolem červencových nepokojů, je tu jedna nevyvratitelná skutečnost: den, který měl být pro nás významný, se pro mnoho lidí stal noční můrou už v momentě příjezdu na Olympic Way,“ dodal.

pat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme