Celtic překonal svou 100 let starou sérii. Absolutní rekord v neporazitelnosti ale drží v Rumunsku

Výhrou na hřišti St. Johnstone ve skotském Perthu překonali fotbalisté Celticu svůj vlastní sto let starý rekord v neporazitelnosti. Fotbalová Evropa ale zažila i delší domácí dominanci, rumunská Steaua Bukurešť dokonce sérii neporazitelnosti natáhla přes sto zápasů.

Tento článek je více než rok starý.

Perth/Skotsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Celticu Glasgow prohráli poprvé po 69 zápasech

Fotbalisté Celticu Glasgow prohráli poprvé po 69 zápasech | Foto: Russell Cheyne | Zdroj: Reuters

Steaua Bukurešť (1986–1989) - 104 zápasů

Steaua patřila ve druhé polovině 80. let k evropským velkoklubům. Pod trenérem Emerichem Jeneiem se stala prvním týmem zpoza železné opony, který vyhrál Pohár mistrů evropských zemí, když v dramatickém penaltovém rozstřelu porazil Barcelonu. Úspěchy Steaua sbírala i pod Angelem Jordanescem, když v dalších dvou letech byla v semifinále a finále PMEZ.

Na domácí scéně tým z hlavního města dominoval. V lize získal pět titulů za sebou, oporami byli končící gólman Duckadam, svá vrcholná léta tu prožil George Hagi. Steaua neprohrála 104 ligových zápasů v řadě, s patnácti pohárovými utkáními činí série dokonce 119 zápasů bez porážky. Skončila až v září 1989.

Lincoln Red Imps FC (2009–2014) - 88 zápasů

Gibraltarský tým pojmenovaný po anglickém Lincolnu má v domácí Gibraltar Premier Division podstatně menší konkurenci. I proto v letech 2003 až 2016 získal 14 titulů za sebou. Série neporazitelnosti trvala 1959 dní od 9. května 2009 do 19. září 2014.

Když byl Gibraltar přijat za člena UEFA, stali se Red Imps prvními zástupci ostrova v pohárové Evropě. Na porážky sice nebyli zvyklí, ale v prvním předkole Ligy mistrů je vyřadil faerský tým Havnar Bóltfelag po výsledcích 1:1 a 2:5.

Na Gibraltaru hrají všechny týmy na jednom stadionu. Lincoln Red Imps FC na něm neprohráli 1959 dní v řadě | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Šerif Tiraspol (2006–2008) - 63 zápasů

Celtic v sobotu vyrovnal moldavský Šerif Tiraspol. Tým z hlavního města vládl místnímu fotbalu celou první dekádu nového tisíciletí. Pod vedení běloruského trenéra Leonida Kučuka se hráči Šerifu stali prvním týmem, který v ročníku 2006/07 ovládl sezonu bez porážky.

Sérii 63 zápasů ukončili až rivalové Šerifu ze Zimbru Kišiněv v březnu 2008. Na titulu pro Šerif to ale nic nezměnilo.

Celtic Glasgow (1915–1917) - 62 zápasů

Aktuální zelenobílý tým překonal svou vlastní sérii z dob I. světové války. Pod prvním manažerem Maleym neprohrál Celtic 62 zápasů od listopadu 1915 do dubna 1917. Hvězdami týmu byli Patsy Gallagher nebo Jimmy McMenemy, kterému se přezdívalo Napoleon. Sérii zakončil Kilmarnock, tým, proti kterému Celtic o sto let později sérii vyrovnal.

Patsy Gallagher na snímku z roku 1915 | Zdroj: Daily Record

Levadia Tallinn (2008–2009) - 61 zápasů

Levadia slavila teprve desáté výročí založení klubu, se silným sponzorem v zádech ale vládla estonskému fotbalu. Po 61 zápasech ukončil jejich neporazitelnost až klub z Narvy na východě země. „Fanoušci si budou naši neporazitelnost pamatovat, ale nepopírám, že jsme vydrželi tak dlouho i kvůli tomu, že jsme neměli velkou konkurenci,“ uznal Igor Prins, který klub trénuje dodnes.

Union Saint-Gilloise (1933–1935) - 60 zápasů

Royale Union Saint-Gilloise dnes hraje v nižších belgických soutěžích, má ale velkou, především předválečnou historii. V meziválečném období hrál na předměstí Bruselu tým, kterému se dodnes přezdívá „Union 60“ podle délky neporazitelnosti, během které klub posbíral hned tři mistrovské tituly.

Na památku série v Belgii dlouho předávali Pohár Julese Pappaerta, trofej po tým s nejdelší sérií neporazitelnosti v každé sezoně. Jules Pappaert byl záložník a kapitán týmu Unionu.

Česká stopa: Slavia Praha (2016–2017) - 36 zápasů

Slavia nastoupila do zápasu s Villarrealem v takřka ideální sestavě, trenér Šilhavý nemohl počítat jen s dlouhodobě zraněnými Šventem a Mešanovićem. | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Tuzemský rekord padl před několika týdny. Když vloni Jaroslav Šilhavý přebíral tým Slavie, netušil, že na ligovou porážku bude čekat déle než rok. V následujících měsících dotáhl vršovický tým k titulu a překonal sérii Sparty z let 2009 až 2010.

Ligová série sešívaných se zastavila na 36 zápasech, než ji před dvěma týdny ukončil liberecký Slovan výhrou v Edenu 2:1. S ohledem na všechny domácí soutěže připravil Slavii o sérii v tuzemsku už Zlín v semifinále loňského Mol Cupu.  

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme