Češi prvně vyhráli Ligu mistrů před dvanácti lety. Šmicer se pod nevídaný obrat podepsal góly

Přesně před dvanácti lety se v tureckém Istanbulu odehrál jeden z nejpamátnějších zápasů fotbalové historie. Výjimečný byl hlavně díky obratu, který se hráčům Liverpoolu i se dvěma Čechy na soupisce ve finále Ligy mistrů proti italskému AC Milán povedl. Vladimír Šmicer s Milanem Barošem se tak stali prvními našinci, kteří nejprestižnější klubovou trofej vyhráli.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přes zranění nastoupil i Vladimír Šmicer

Přes zranění nastoupil i Vladimír Šmicer | Zdroj: Reuters

Fotbalisté AC Milán se ve finále Ligy mistrů proti Liverpoolu přesvědčili, že ve fotbale není nic definitivní. První poločas měli pod kontrolou, vyhráli jej 3:0. Tým plný legend typu Maldini, Pirlo, Nesta či Seedorf přesto i takový náskok dokázal prohospodařit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finále fotbalové Ligy mistrů nabídlo před dvanácti lety nevídaný obrat

„Hráli jsme skvěle. Možná žádný z týmů, které jsem trénoval, nehrál tak fantasticky. Mluvím samozřejmě o prvním poločase. Co se stalo pak, to se těžko vysvětluje," vzpomínal pro UEFA TV tehdejší kouč italského klubu Carlo Ancelotti.

Na hřišti se pohybovali dva Češi. Milan Baroš hrál od začátku, Vladimír Šmicer střídal ve 23. minutě zraněného Australana Kewella. Ani jeden z nich snad nemohl myslet za stavu 0:3 na vítězství. Po přestávce se ale něco zlomilo. Nejdříve se trefil Gerrard, dvě minuty po něm Vladimír Šmicer a za další čtyři minuty později srovnal Xabi Alonso.

Vladimír Šmicer zařídil výhru Liverpoolu | Foto: UEFA

„Vážím si toho, že jsem dal gól ve finále Ligy mistrů. Je to jeden z největších zápasů ve fotbale a splněný dětský sen," řekl Radiožurnálu Šmicer. Ten se trefil také v penaltovém rozstřelu, do kterého utkání za stavu 3:3 dospělo. Proměnil dokonce vítězný kop. „Tenkrát jsem byl asi nejšťastnější chlap na světě. Tímhle zápasem jsem se s Liverpoolem loučil a takhle se mi odcházelo příjemně," uvedl Šmicer.

Po něm a Barošovi se vítězství v Lize mistrů dočkali už jen dva Češi. O dva roky později Marek Jankulovski, který kopal za AC Milán v odvetě proti Liverpoolu. V Aténách se ale radoval italský celek 2:1. Petr Čech pomohl vychytat triumf Chelsea v roce 2012 proti Bayernu Mnichov. Po výsledku 1:1 zvítězil londýnský celek v penaltovém rozstřelu.

David Prouza, sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme