České kluby nevydělaly dohromady ani to, co nejchudší klub Premier League, ukazuje analýza

Příjmy všech klubů v první fotbalové lize v sezoně 2015/2016 dosáhly zhruba 79 milionů eur (2,1 miliardy korun). V anglické Premier League, která byla v Evropě nejlepší, kluby vykázaly souhrnné výnosy 4,9 miliardy eur (128 miliard korun), tedy 62krát více než v Česku. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Deloitte.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejhůře vydělávajícím týmem Premier League je Bournemouth. Pořád má ale větší příjmy než všechny prvoligové kluby dohromady.

Nejhůře vydělávajícím týmem Premier League je Bournemouth. Pořád má ale větší příjmy než všechny prvoligové kluby dohromady. | Zdroj: Reuters

"Průměrná návštěvnost nejvyšší české fotbalové ligy byla 5147 diváků na zápas. S Premier League, na kterou chodí v průměru sedmkrát více fanoušků, se tedy nemůžeme srovnávat," uvedl specialista na sportovní problematiku v Deloitte Michal Melč.

Celkové příjmy českých klubů v nejvyšší soutěži nedosáhly ani na příjmově nejslabší klub v Premier League AFC Bournemouth, který v sezoně 2015/16 vykázal výnosy 88 milionů eur (2,3 miliardy korun).

Trestně stíhaný Miroslav Pelta rezignoval jako místopředseda ČOV

Číst článek

"Příjmy českých klubů ale stoupají několik let v řadě a pozitivní vývoj očekáváme i nadále. Podstatnou roli zde hraje účast v evropských pohárech, kde se díky vyššímu koeficientu objevují české kluby stále častěji. Ukazuje to i příklad sezony 2016/17, kdy do evropských soutěží postoupilo pět týmů," uvedl Melč.

Stejný počet českých klubů vstoupí do pohárové Evropy i letos. Zlín má dokonce jistotu účasti v základní skupině Evropské ligy.

"Aby nejvyšší česká liga získala další fanoušky a její atraktivita pro sponzory a obchodní partnery stoupala, mohla by se inspirovat například anglickou Premier League nebo německou Bundesligou. Ty jsou charakteristické specifickou prací a komunikací s fanoušky, vyšší kvalitou nabízených služeb, bezpečností na stadionech a samozřejmě atraktivnějším fotbalem," dodal Melč.

Premier League, Bundesliga, La Liga...

Fotbalové ligy v Evropě v sezoně 2015/16 podle Deloitte vykázaly příjmy 24,6 miliardy eur (643 miliard korun), tedy zhruba polovinu plánovaných výdajů státního rozpočtu ČR na letošní rok. Meziročně tyto příjmy vzrostly o 13 procent.

Po anglické Premier League byla druhá nejlepší německá liga (70,5 miliardy korun), následovaly španělská La Liga (62,5), italská Serie A (49,5) a francouzská Ligue 1 (39). Zhruba polovinu příjmů u pěti nejvýdělečnějších evropských lig tvořily výnosy z televizních přenosů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme