Čeští fotbalisté prošli testováním bez problémů. Estonci musí vyměnit polovinu kádru včetně trenéra

Fotbaloví reprezentanti i členové realizačního týmu měli před středečním úvodním zápasem kvalifikace mistrovství světa proti Estonsku negativní test na covid. Z preventivních důvodů ale zůstal doma obránce Václav Jemelka, jemuž se udělalo nevolno. Naopak velké problémy řeší soupeř. Z původního estonského výběru vypadla více než polovina hráčů včetně karvinského Vlasije Sinjavského a 10 hráčů bylo dodatečně povoláno. Mužstvo povede i jiný trenér.

Praha (Aktualizováno: 12:26 23. 3. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Darida (vlevo) a Jakub Jankto během zápasu proti Německu.

Vladimír Darida (vlevo) a Jakub Jankto během zápasu proti Německu. | Foto: ANNEGRET HILSE | Zdroj: Reuters

Jemelka doplnil tým těsně před pondělním srazem poté, co kvůli zranění vypadl jiný stoper Tomáš Kalas. Zadák belgické Lovaně ale kvůli drobným zdravotním problémům na zápas s Estonskem nakonec nebude k dispozici.

„Všechny PCR testy na koronavirus mu vyšly negativně. Ale udělalo se mu nevolno, a tak raději preventivně zůstane v lékařské péči v Praze,“ řekl novinářům tiskový mluvčí reprezentace Petr Šedivý.

Pekhart před srazem reprezentace nasázel čtyři góly. ‚Nejlepší zápas v kariéře,‘ hodnotil útočník

Číst článek

Poprvé během koronavirové pandemie neměl nikdo z národního týmu na srazu pozitivní vstupní test. Covid-19 zasáhl reprezentaci během všech tří podzimních bloků.

V září po úvodním utkání Ligy národů na Slovensku musel původní výběr kvůli dvěma pozitivním případům u členů realizačního týmu do karantény a domácí zápas se Skotskem odehrálo narychlo složené nové mužstvo. Už před duelem v Bratislavě navíc museli do karantény kvůli kontaktu s nakaženým dva hráči, byť byli negativní.

V říjnu kvůli covidu-19 postupně vypadlo sedm hráčů a hlavní trenér Jaroslav Šilhavý. O měsíc později pak koronavirus vyřadil záložníka Davida Pavelku a útočníka Tomáše Pekharta, který měl falešně pozitivní výsledek.

Čtveřice hráčů z německých klubů, brankář Jiří Pavlenka, obránce Pavel Kadeřábek, záložník Vladimír Darida a útočník Patrik Schick, kvůli koronavirovým omezením nedorazila do Prahy a k mužstvu se připojí až v Lublinu. Bundesligové kvarteto bude Šilhavému k dispozici jen pro první z úvodních tří kvalifikačních zápasů, po dalších duelech v jiných zemích by totiž muselo v Německu do karantény.

V sobotu národní celek přivítá v pražském Edenu Belgii a o další tři dny později zakončí březnový blok utkáním ve Walesu. Zbylým týmem v pětičlenné kvalifikační skupině je Bělorusko.

Český tým odletí do Lublinu těsně před polednem a v podvečer absolvuje tradiční předzápasový trénink. Utkání s Estonskem má ve středu výkop ve 20.45.

Estonci v problémech

Estonská asociace informovala na svém webu, že hráči a členové realizačního týmu podstoupili před začátkem srazu o víkendu test a všechny vzorky byly negativní. Mužstvo se sešlo v pondělí a povinné předzápasové odběry odhalily jeden pozitivní případ.

Změny ve fotbalové reprezentaci: Šilhavý nemůže počítat s Králem a Kalasem, tým doplní Jemelka

Číst článek

Všichni hráči a členové týmu, kteří s nakaženým přišli do kontaktu, museli do desetidenní karantény. Vyhnuli se jí pouze ti, kteří už nemoc prodělali. Vedení reprezentace se o pozitivním nálezu dozvědělo v pondělí večer a narychlo povolalo 10 nových hráčů. Všichni v noci absolvovali testy s negativním výsledkem.

Z kádru kvůli karanténě vypadli téměř všichni legionáři, ze zahraničních krajánků v mužstvu zůstal pouze obránce Maksim Paskotši z mládežnického výběru Tottenhamu. Proti českému týmu si nezahraje záložník Sinjavskij, který v únoru přestoupil do Karviné. Sedm z 22 hráčů v aktuální nominaci dosud neodehrálo za reprezentační A-tým ani jedno utkání. Po zápase s Čechy by Estonci kádr mohli doplnit o několik jmen.

Estonci museli sáhnout i ke kompletní změně realizačního týmu. Mužstvo nepovede švýcarský trenér Thomas Häberli, ale rekordman v počtu reprezentačních startů Martin Reim.

Tým také pozměnil původní plán. Do polského Lublinu, kde se středeční utkání s českým celkem odehraje kvůli zpřísněným opatřením proti koronaviru v Estonsku, odletí mužstvo až v úterý pozdě odpoledne. V místě výběr pobaltské země neabsolvuje tradiční předzápasový trénink.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme