Fotbalisté Plzně zdolali oslabenou Olomouc. Potočný rozhodl v nastavení o výhře Liberce v Ostravě

Fotbalisté Plzně porazili doma v prvním kole fotbalové ligy Olomouc 3:1. Vítěznou branku vstřelili až po vyloučení útočníka hostů Yunise. Baník Ostrava prohrál na svém hřišti s Libercem 1:2. O výhře Slovanu rozhodl v nastaveném čase útočník Roman Potočný. Příbram nad Teplicemi vedla, nakonec ale bere bod za remízu 1:1.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 21:48 13. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberecký Jan Mikula (vlevo) v souboji s Danielem Holzerem z Baníku Ostrava

Liberecký Jan Mikula (vlevo) v souboji s Danielem Holzerem z Baníku Ostrava | Foto: Pryček Vladimir | Zdroj: ČTK

„Zápas měl grády, měli jsme šance, spoustu střel a brejkových situací, které jsme bohužel neproměnili. Byl to týmový výkon, i vzhledem k tomu, jak se zápas vyvíjel, mužstvo odehrálo výborné utkání. Chtěl bych pochválit mužstvo, že za nepříznivého vývoje jsme to dokázali otočit a vyhrát 3:1,“ řekl trenér Viktorie Pavel Vrba na tiskové konferenci.

Z plzeňských letních posil se do základní sestavy dostal jen záložník Kalvach, který přišel právě z Olomouce. Poprvé od loňského října za Viktorii nastoupil v soutěžním zápase uzdravený útočník Krmenčík.

Bývalý brankář Zítka se stáhl z profesionálního fotbalu a pomáhá vychovávat malé gólmany

Číst článek

O první zajímavější moment se postaral Kalvach, jehož dalekonosnou střelu brankář Reichl jen vyrazil před sebe. Ve 24. minutě zahodil velkou šanci Čermák, když v ideální pozici přestřelil olomouckou branku. Domácí se dál trápili v koncovce. Krmenčík hlavičkoval vedle a Čermák minul technickou ranou.

Hosté odolali tlaku favorita a ve 34. minutě nečekaně otevřeli skóre. Yunise v pokutovém území fauloval Hejda a penaltu proměnil Plšek. Olomoučtí v nejvyšší soutěži dali Plzni gól po 654 minutách. Hejda se navíc při zákroku zranil a musel být odnesen ze hřiště.

Plzeňští však rychle zareagovali a pět minut před pauzou vyrovnali. Čermák přesným centrem vyslal Kayambu, konžský záložník zblízka překonal Reichla a připsal si premiérový ligový gól za Viktorii.

Po pauze jako první zahrozil Krmenčík, jenž po Kayambově přihrávce z úhlu trefil boční síť. Reichl později vyrazil tečovanou střelu aktivního Kayamby. Olomouc po změně stran prakticky jen bránila a v 70. minutě si zkomplikovala situaci, když byl po druhé žluté kartě vyloučen Yunis.

„Utkání se lámalo po naší červené kartě, to už jsme měli těžké. Proti jedenácti už se tady těžko hraje, protože Viktorka má velkou kvalitu,“ prohlásil olomoucký trenér Radoslav Látal, jenž se na Yunise zlobil. „Hráč se žlutou kartou udělá zákrok na soupeřově polovině, kde by nezmařil žádnou situaci. Tohle si musí pohlídat, je to jeho hrubá chyba,“ dodal.

Západočeši využili přesilovku už za dvě minuty. Čermák v šestnáctce přihrál Kopicovi, který se otočil kolem Sladkého a zblízka propálil Reichla.

Ten v závěru ještě podržel Sigmu, když tváří v tváří vychytal Kopice i Kalvacha. Ve čtvrté minutě nastavení přece jen přidal pojistku Kovařík, který přehodil Reichla. Třetí asistenci si připsal Čermák. Plzeň v lize zdolala Olomouc v desátém z posledních jedenácti utkání.

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 3:1 (1:1)
Branky: 40. Kayamba, 72. Kopic, 90.+4 Kovařík - 34. Plšek z pen. Rozhodčí: Pechanec - Flimmel, Melichar - Adam (video). ŽK: Kopic, Kayamba - Štěrba, Greššák, Falta, Yunis, Vepřek, Radoslav Látal (trenér). ČK: 70. Yunis. Diváci: 9611.
Sestavy:
Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda (34. Pernica), Brabec, Limberský - Hrošovský, Kalvach - Kayamba, Čermák, Kopic (88. Kovařík) - Krmenčík (78. Chorý). Trenér: Vrba.
Olomouc: Reichl - Sladký, Beneš, Štěrba, Vepřek (90. Zmrzlý) - Texl (70. Pilař), Houska, Greššák, Plšek (81. Nešpor), Falta - Yunis. Trenér: Radoslav Látal.

Liberec předvedl v Ostravě obrat

Zatímco na ostravské straně se do základní sestavy probojovaly dvě letní posily Smola a Reiter, nový liberecký trenér Pavel Hoftych zvolil jedenáctku bez nováčků. Baník ze zdravotních důvodů postrádal brankářskou jedničku Laštůvku.

Domácí nátlakovou hrou zcela ovládli první čtvrthodinu. Holzer v páté minutě vybojoval balon na Kačarabovi a Smolovi na malém vápně chyběl kousek, aby centr usměrnil do sítě.

Fotbalová liga začala výhrou Jablonce nad Bohemians. Oba góly zápasu vstřelil Matoušek

Číst článek

Záhy už ale Ostrava udeřila. Fillo potáhl kontr po pravé straně, na hranici vápna poslal balon Kuzmanovičovi, který bez přípravy přízemní střelou překonal Nguyena.

Liberec se z převahy Baníku dokázal vymanit až zhruba po 20 minutách. Hra se srovnala a v 33. minutě měl Slovan i výbornou možnost k vyrovnání. Procházkův odkop zachytil Hybš, vpadl do vápna a jeho nadýchaný centr napálil z voleje Mara. Baník ale od pohromy zachránil stoper Stronati, který ránu gólových parametrů vlastním tělem zablokoval.

Do druhého poločasu vstoupil aktivněji opět ostravský celek. Po Kuzmanovičově přistrčení se dral do koncovky Smola, zasekl si ve vápně obránce, ale zakončit už nestihl.

Jako blesk z čistého nebe přišlo v 53. minutě vyrovnání. Po útočné standardní situaci Ostravy a libereckém odkopu vracel z hloubi hřiště Fleišman nepříliš razantně míč vlastnímu gólmanovi, jenže situaci vystihl Pešek, který byl u míče dřív než Budinský a do prázdné branky srovnal.

Baník se svým silovým pojetím snažil znovu vynutit tlak, ale k ničemu výraznému se dlouho nedokázal dopracovat. Po zmatcích ve vlastním vápně měl v 71. minutě naopak štěstí, že Mara po nepovedené střele Koscelníka zblízka špatně nastavil nohu.

Klíčový moment mohla přinést 76. minuta. Rozhodčí Berka k velké nelibosti hostů nařídil po zákroku na Smolu penaltu, ale domácí Hrubý z pokutového kopu trefil jen břevno.

Domácí si sice až do konce udržovali platonický tlak, který však už v žádnou brankovou možnost nevyústil. Naopak po standardní situaci v 94. minutě lízl hlavou přesně balon Potočný a zajistil Liberci tři body. Slovan tak navázal na výhru 1:0 z Ostravy v nadstavbě minulé sezony a Baník už osm ligových utkání čeká na vítězství.

„Signál to ani nebyl. Néša (Nešický) tam nebyl celou dobu, mělo to být spíše asi na střelu, já jsem mu řekl, ať to tam kopne a dopadlo to takhle. Gól jsem dal já, ale byla to stejně zásluha celého týmu. Všichni jsme si zasloužili takhle krásně vyhrát,“ řekl Potočný.

„Hráli jsme špatný fotbal, gól nám ublížil. Přes to všechno jsme za stavu 1:1 mohli vstřelit druhý gól, ale nedali jsme penaltu a vyžrali jsme si to až do konce. Musíme se nad tím zamyslet, příště dostanou šanci zase jiní hráči,“ uvedl ostravský trenér Bohumil Páník.

Baník Ostrava - Slovan Liberec 1:2 (1:0)
Branky: 9. Kuzmanovič - 54. Pešek, 90.+4 Potočný. Rozhodčí: Berka - Kubr, Vaňkát. ŽK: Smola, Fleišman - Oscar, Breite, Potočný, Musa, Hoftych (trenér), Čech (trenér brankářů). Diváci: 7542.
Sestavy:
Ostrava: Budinský - Fillo, Procházka, Stronati, Fleišman - Reiter, Jánoš, Hrubý (82. Baroš), Holzer (69. Granečný) - Kuzmanovič (58. Diop), Smola. Trenér: Páník.
Liberec: Nguyen - Mikula, Karafiát, Kačaraba, Hybš - Breite, Oscar - Koscelník, Mara (87. Nešický), Pešek (65. Musa) - Potočný. Trenér: Hoftych.

Příbram neudržela vedení

Příbram stejně jako před rokem na úvod nové ligové sezony remizovala doma s Teplicemi 1:1. Za oba celky se střelecky prosadily letní posily. Domácí poslal v duelu prvního kola do vedení před poločasem Michal Škoda, za Severočechy srovnal v 72. minutě navrátilec Jakub Mareš.

Oba týmy se spolu potkaly v divoké přestřelce 4:4 během letní přípravy, a tak se na dnešní vzájemný souboj takticky zjevně pořádně připravily. Dlouho se hrálo hodně opatrně bez nebezpečných situací před brankami a na trávníku kralovali obránci.

Manuál ke startu fotbalové ligy: nová pravidla, nejzajímavější přestupy i tipovačka na vítěze

Číst článek

Všechno podstatné se v první půli odehrálo až před přestávkou. Ve 43. minutě přenesl Zeman míč z levé strany do šestnáctky, kde ho Alvir vracel před branku a Škoda ve své soutěžní premiéře za Příbram poslal patou balon za záda překvapeného gólmana Grigara.

„Vyplynulo to ze situace, stál jsem tak, že jsem musel zakončovat patou a trefil jsem to dobře. S bodem ale spokojení nejsme, chtěli jsme vyhrát a myslím si, že jsme na to měli i šance,“ řekl Radiožurnálu Škoda.

Těsně před přestávkou mohli vést domácí dokonce o dvě branky. Grigar vyrazil Rezkovu dělovku z přímého kopu a nešťastně vyběhl za míčem, domácí jej vrátili před opouštěnou branku, ale hostující stopeři nebezpečí odvrátili.

Také druhý poločas mohli začít lépe domácí. V 58. minutě předvedli vydařený rychlý brejk, na jehož konci Zeman v souboji s Grigarem místo kličky zvolil střelu a opuštěnou branku minul.

Hosté první výraznou střelu vyslali na domácí branku až v 66. minutě, ale Boháč si s pokusem navrátilce Mareše lehce poradil. V 72. minutě už bylo vyrovnáno. Žitný poslal před branku přízemní centr, který se podařilo Marešovi tečovat podobně jako na druhé straně Škodovi.

„Takové situace jsou pro brankáře složité, protože míč změní na poslední chvíli směr. Tak dnes padá poměrně dost branek,“ konstatoval Mareš.

Nervózní závěr už šance žádnému týmu nepřinesl. Domácí mohli mít radost aspoň z toho, že se po dlouhé zdravotní pauze dostal na hřiště útočník Slepička.

1. FK Příbram - FK Teplice 1:1 (1:0)
Branky: 43. Škoda - 72. Mareš. Rozhodčí: Julínek - Podaný, Vitner. ŽK: Soldát - Kučera, Mareš. Diváci: 2862.
Sestavy:
Příbram: Boháč - Tregler, Kodr, Šimek, Cmiljanovič - Alvir (62. Voltr), Rezek, Soldát, Polidar, Zeman (90. Slepička) - Škoda (80. Hájek). Trenér: Nádvorník.
Teplice: Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Shejbal, Paradin - Hora, Trubač (87. Ljevakovič), Kučera, Žitný - Moulis (63. Vyhnal), Mareš. Trenér: Hejkal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme