Bojovný výkon nestačil. Češi podlehli Německu 1:2 a postup na šampionát se jim vzdálil

Předvedli dobrý výkon, ale na úřadující mistry světa nestačili. Čeští fotbalisté v Edenu prohráli s favorizovaným Německem 1:2. O výhře hostů rozhodl dvě minuty před koncem Mats Hummels. Pro zachování naděje na postup na světový šampionát musí Češi v pondělí vyhrát v Severním Irsku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reprezentační debutant Jan Bořil (vpravo) pronásleduje Juliana Brandta z Německa.

Reprezentační debutant Jan Bořil (vpravo) pronásleduje Juliana Brandta z Německa. | Zdroj: Reuters

Trenér české reprezentace Karel Jarolím vsadil na defenzivnější taktiku. Nasadil hned trojici stoperů do pětičlenné obrany – Suchého, Kalase a Nováka. Na kraji obrany nechyběli Gebre Selassia a nováček Jan Bořil. Pouze na lavičce byli Pavel Kadeřábek, Bořek Dočkal nebo Ladislav Krejčí.

Přestože v obranné řadě nastoupila pětice borců, inkasoval český tým brzký gól. Už ve čtvrté minutě vymyslel Mesut Özil šikovnou průnikovou přihrávku na Tima Wernera. Německý útočník si jedním dotykem zpracoval míč do pokutového území a druhým jej poslal skrze nohy brankáře Vaclíka do brány.

Němci inkasovali v šesti kvalifikačních zápasech pouze jednu branku v Ázerbájdžánu. Jejich obrana ale v Praze zdaleka nebyla tak kompaktní. Blízko premiérovému zásahu byl ve svém prvním reprezentačním startu slávista Jan Bořil. Brankář ter Stegen se ale po jeho střele rychle natáhl k tyči.

V defenzivní činnosti sice úřadující mistři světa měli problémy, ale v útoku byli nebezpeční. Po rychlé akci z pravé strany zakončoval Stindl a Vaclík musel rychle na zem, aby jeho střelu alespoň vyrazil. Ve druhém poločase se na trávníku objevil také Ladislav Krejčí, či další debutant Jan Kliment.

Češi nadále dobývali branku především zpoza pokutového území. V několika nadějných příležitostech ale selhali v koncové fázi. Za každé nepřesné zakončení ale dostali odměnu. Dvanáct minut před koncem napřáhl z přibližně 25 metrů Vladimír Darida a jeho rána se otřela o břevno a zapadla do sítě.

Eden propukl v euforii. Češi se mohli stát vůbec prvním týmem, který obere Němce v kvalifikaci o bod. Všechno ale zhatil závěr utkání. Po faulu Suchého zahrával soupeř přímý kop. Na centr Kroose si naběhl Mats Hummels a přesně mířenou hlavičkou umlčel české příznivce.

V pondělí se fotbalová reprezentace představí na hřišti Severního Irska, které nedopustilo zaváhání a vyhrálo na hřišti San Marina. Národní tým musí bezpodmínečně vyhrát, pokud ještě chce pomýšlet na postup na mistrovství světa do Ruska.

Mistrovství světa | Kval. skup. C
TýmZVRPSkóreB
1.Německo770029:221
2.Severní Irsko751114:216
3.Česká republika723210:79
4.Norsko72148:107
5.Ázerbájdžán72143:117
6.San Marino70071:330

Utkání skupiny C kvalifikace MS 2018 ve fotbale v Praze:
ČR – Německo 1:2 (0:1)
Branky: 78. Darida – 4. Werner, 88. Hummels. Rozhodčí: Karasev – Averjanov, Kalugin (všichni Rus.). ŽK: Kalas – Müller, Rüdiger. Diváci: 18 093.

ČR: Vaclík – Gebre Selassie, Kalas, Suchý, Novák, Bořil – Kopic (53. Krejčí), Souček, Darida, Jankto (89. Zmrhal) – Krmenčík (76. Kliment). Trenér: Jarolím.
Německo: ter Stegen – Kimmich, Hummels, Ginter, Hector – Kroos, Stindl (67. Draxler) – Müller, Özil, Brandt (61. Rüdiger) – Werner (79. Can). Trenér: Löw.

Norsko – Ázerbájdžán 2:0 (1:0)
Branky: 32. King z pen., 60. Sadygov vl. Rozhodčí: Stefanski – Boniek, Golis (všichni Pol.). ŽK: Gusejnov, Nazarov, Medveděv (všichni Ázerb.). ČK: 90. Gusejnov.

San Marino – Severní Irsko 0:3 (0:0)
Branky: 70. a 75. Magennis, 78. Davis z pen. Rozhodčí: Jorgji – Cokaj, Avdo (všichni Alb.). ŽK: Bernardi, Bonini (oba San Marino).

Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme