Manchester City poprvé ovládl Ligu mistrů. Finále v Istanbulu rozhodla trefa Rodriho

Fotbalisté Manchesteru City poprvé vyhráli Ligu mistrů. Ve finále v Istanbulu zdolali Inter Milán 1:0 gólem Rodriho z 68. minuty. Favorizovaní svěřenci trenéra Pepa Guardioly po triumfech v anglické lize a Anglickém poháru v této sezoně zkompletovali treble. City to dokázali jako osmý evropský klub v historii.

Istanbul (Aktualizováno: 23:34 10. 6. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Manchesteru City s trofejí pro vítěze Ligy mistrů

Fotbalisté Manchesteru City s trofejí pro vítěze Ligy mistrů | Zdroj: Reuters

Španěl Guardiola jako čtvrtý kouč ovládl Ligu mistrů potřetí. Navázal na výhry s Barcelonou v letech 2011 a 2009, kdy Katalánce rovněž dovedl k treble. Žádný jiný kouč před ním to se dvěma různými kluby nedokázal. Inter nevyužil šanci na čtvrté vítězství v Champions League.

Hráči City v úvodu na Atatürkově stadionu působili nervózně a často chybovali, přesto měli více šancí. Bernardo Silva minul branku, Haalandovu střelu z úhlu vyrazil Onana. Gólman Interu, který v tomto ročníku Ligy mistrů z dvanácti zápasů udržel osmkrát čisté konto, si poradil také s pokusem De Bruyneho. Klíčový belgický záložník musel ve 36. minutě vystřídat kvůli svalovému zranění.

Rozhodl Rodri

Po změně stran se obraz hry příliš nezměnil a anglické mužstvo neúspěšně dobývalo pevnou obranu „Nerazzurri“, kteří v podzimní skupině dvakrát porazili Plzeň. Inter mohl otevřít skóre v 58. minutě po velké chybě Akanjiho, ale Martínez zblízka brankáře Edersona nepřekonal.

Manchester City rozhodl finále v 68. minutě. K odraženému míči se v pokutovém území dostal volný Rodri a španělský středopolař zakončil přesnou střelou k tyči. Třetí celek uplynulé sezony italské ligy mohl brzy vyrovnat. Dimarco však hlavičkoval do břevna a z dorážky trefil střídajícího spoluhráče Lukakua. Pojistku City nepřidal ani další náhradník Foden, jenž tváří v tvář nechal vyniknout Onanu.

V závěru si Inter vytvořil tlak a sahal po vyrovnání. Ederson ale v 89. minutě famózně zlikvidoval Lukakovu hlavičku z bezprostřední blízkosti. V závěru nastavení pak ještě brazilský brankář vychytal náhradníka Gosense. City tak neprohráli ani ve třináctém utkání tohoto ročníku Ligy mistrů.

Inter jako třetí italský tým v této sezoně nezvládl pohárové finále. AS Řím v Evropské lize podlehl Seville, Fiorentina v Evropské konferenční lize v Praze nestačila na West Ham.

Finále fotbalové Ligy mistrů v Istanbulu:

Manchester City - Inter Milán 1:0 (0:0)
Branka: 68. Rodri. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Haaland, Ederson - Barella, Lukaku, Onana, Inzaghi (trenér). Diváci: 71.412.
Sestavy:
Manchester City: Ederson - Akanji, Rúben Dias, Aké - Stones (82. Walker), Rodri - Bernardo Silva, De Bruyne (36. Foden), Gündogan, Grealish - Haaland. Trenér: Guardiola.
Inter: Onana - Darmian (84. D'Ambrosio), Acerbi, Bastoni (76. Gosens) - Dumfries (76. Bellanova), Barella, Brozovič, Calhanoglu (84. Mchitarjan), Dimarco - Martínez, Džeko (57. Lukaku). Trenér: Inzaghi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme