Nejen Brazílie a Argentina. Jihoamerického fotbalové mistrovství se účastní také Japonsko a Katar

Na fotbalovém mistrovství Jižní Ameriky hrají vedle Brazílie, Kolumbie či Argentiny i země, které neleží na jihoamerickém kontinentu. Konkrétně jsou to Japonsko a Katar z Asie. Doplňují šampionát na 12 účastníků a zároveň tak jejich mladé týmy získávají zkušenosti.

Tento článek je více než rok starý.

Brasília Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonský fotbalista Ko Itakura na tréninku na Copa America

Japonský fotbalista Ko Itakura na tréninku na Copa America | Zdroj: Reuters

Do Jihoamerické fotbalové konfederace patří deset zemí - Argentina, Bolívie, Brazílie, Ekvádor, Chile, Kolumbie, Paraguay, Peru, Uruguay a Venezuela. Aby se snáze utvořily základní skupiny, zvou se od roku 1993 na turnaj další státy.

Messi a spol. nezvládli vstup do jihoamerického šampionátu, Kolumbii podlehli 0:2

Číst článek

V minulosti hrálo třeba i 16 zemí. Ale loni se Konfederace rozhodla, že turnaj by měl mít 12 členů. Proto letos hraje i Katar a Japonsko.

Výběr zemí souvisí i s načasováním Copa Americy. Mimo byly třeba africké týmy, které čeká Africký pohár. Evropské týmy mají zase kvalifikaci na Euro a také se hrála nová Liga národů. Středo a severoamerické země teď hrají svůj Zlatý pohár.

Asijský pohár, kde se ve finále utkalo právě Japonsko s Katarem, proběhl už v únoru tohoto roku. Takže týmy z tohoto regionu měly v uvozovkách jako jediné čas.

Pro hráče Kataru a Japonska je účast na jihoamerickém šampionátu velká zkušenost. Třeba Japonsko má mladý tým a s trochou nadsázky se dá říct, že každý soutěžní zápas je pro ně dobrý. To platí i pro Katar.

A jelikož právě v Kataru se bude konat příští mistrovství světa, tak je jasné, že hostující tým se bude chtít ukázat v tom nejlepším světle. A zápasy proti silným jihoamerickým týmům mu určitě prospějí. Katařané už za sebou mají na Copa Americe první utkání, ve kterém uhráli překvapivou remízu s Paraguayí 2:2. Takže je vidět, že turnaj berou vážně.

Už dříve hrálo na Copa Americe třeba Mexiko, Spojené státy, Honduras nebo Kostarika. Tyto všechny země dávaly ale geograficky smysl. Účast Kataru je v tomto ohledu novinkou, Japonsko už turnaj jednou hrálo - v roce 1999. 

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme