Ronaldo Bicana nepřekonal, tvrdí Fotbalová asociace. Její statistiky ukazují, že Portugalci chybí 61 gólů

Fotbalista Juventusu Turín Cristiano Ronaldo ve středečním utkání italského Superpoháru proti Neapoli svou 760. brankou v klubu nebo reprezentaci historický střelecký rekord Josefa Bicana nepřekonal. Tvrdí to Fotbalová asociace ČR (FAČR), která prověřila všechny trefy československého útočníka a zjistila, že legendární kanonýr zaznamenal 821 gólů. Pětatřicetiletému Portugalci tak podle ní chybí k dostižení Bicana ještě 61 branek.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo | Foto: Massimo Pinca | Zdroj: Reuters

Podle některých statistik měl Bican na kontě 759 branek, jiné, například na renomovaných webech RSSSF a IFFHS, mu připisovaly 805 gólů.

Ronaldo se prostřílel k historickému milníku, přeskočil Bicana a s Juventusem ovládl Superpohár

Číst článek

Komise pro historii a statistiku FAČR ale zjistila, že slavný kanonýr, který zemřel v roce 2001, skóroval v oficiálních zápasech ještě vícekrát. Z přípravných duelů se do statistiky počítají pouze utkání za reprezentaci, nikoliv za klub.

„Vybrat z nepřeberného množství Bicanových branek ty oficiální je velmi složité. Komise pro historii a statistiku vyšla z počtu branek, které Bicanovi počítají renomované mezinárodní statistické weby. Ten počet je 805 branek s poznámkou, že chybí góly vstřelené v roce 1952 za Hradec Králové ve druhé nejvyšší české soutěži. Ty branky se nám podařilo dohledat, je jich 53 ve 26 zápasech,“ uvedl na youtubovém kanálu FAČR předseda komise pro historii a statistiku Jaroslav Kolář.

„Zároveň jsme ještě jednou prověřili veškeré další údaje a po této kontrole nám vyšel oficiální počet Bicanových branek. Za komisi můžeme prohlásit, že Bican má na kontě 821 gólů vstřelených v oficiálních zápasech. Ronaldo se bude muset ještě snažit, aby tuto metu dosáhl,“ dodal Kolář.

Chybějící góly ve druhé lize se povedlo dohledat i díky pomoci sekretáře okresního svazu Hradce Králové Lubomíra Douděry a sekretáře klubu Jiřího Rádla.

Komise pro historii a statistiku zároveň upřesnila další údaje – upravila počet branek v tuzemské lize ze 450 na 447, uvedla na pravou míru počet gólů v reprezentaci a vynechala trefy z podzimu 1944, kdy se na českém území už žádná oficiální soutěž nehrála.

Naprostou většinu statistik komise ověřila, u Bicanových gólů ve Středočeském poháru to ale podle ní nebylo možné, a tak vycházela z údajů webu RSSSF.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme