Další mistrovství už nestihnu, tuší Gebre Selassie. Trenér o budoucnosti jasno nemá

Ujfaluši, Poborský - to byly časy, když se po hřištích proháněli zmínění fotbalisté. Český fanoušek si to uvědomuje stále silněji. Právě tato jména v roce 2006 dovedla národní tým na mistrovství světa, od té doby se reprezentaci postoupit nepovedlo a po prohře 0:2 v Severním Irsku je jasné, že si na účast na šampionátu musíme další roky počkat.

Tento článek je více než rok starý.

Belfast Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Karel Jarolím

Trenér Karel Jarolím | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Fanoušci zpívají, poskakují, z té atmosféry mrazí. Jen čeští fotbalisté tuhle radost pochopitelně ani trochu nesdílejí a co nejrychleji mizí v šatnách, aby oslavě pořádané na jejich úkor uprchli. Mistrovství světa se zase odehraje bez nich.

Nepohlídané standardní situace, jediná střela na bránu. Těžko se s tím smiřuji, říká Jarolím

Číst článek

Třeba obránce Theodor Gebre Selassie si brzy uvědomí, že ve třiceti letech právě promrhal možná poslední šanci. „Pochopitelně to mrzí, že už to velmi pravděpodobně nestihnu,“ litoval pro Radiožurnál cestou do kabiny.

A je otázkou, kolik toho stihnou jiní, hlavně pak trenér Karel Jarolím, který by na první dobrou vyjmenoval, co všechno v týmu nefungovalo, není toho málo, ale u reprezentace chce pokračovat. „Nerad prohrávám a těžko se s tím smiřuji. Ale zbývají nám dva zápasy a mám chuť dělat fotbal,“ vysvětluje.

A tak by mohl být i dál ve svém živlu, tedy alespoň bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta počítal s Jarolímem bez ohledu na výsledek v kvalifikaci i pro příští roky. „Jenže pan Pelta tady není, já nevím, co budu dělat. Půjdu se zeptat pana Pelty,“ hořce se usmívá kouč reprezentace.

Jenže Peltovo slovo už nebude mít velkou váhu, po dotační aféře je v českém fotbale mnohé naruby - chybí peníze, vedení je víceméně dočasné, kluby znovu nehrají Ligu mistrů, a v nelehkých dobách o to víc mrzí kvalifikační neúspěch téhle party.

„Určitě by tomu pomohlo, kdybychom se prokousali aspoň do té baráže. Pak už by záleželo na tom, koho bychom dostali, ale to už jsou spekulace. Sportovní úspěch by určitě pomohl atmosféře, ale historicky nám kvalifikace o MS nejde a my jsme to akorát zase potvrdili,“ přiznává zklamaný brankář Tomáš Vaclík.

Po krachu v severoirském Windsor Parku český tým definitivně ztratil poslední naděje na postup do baráže a na účast na nejprestižnějším reprezentačním turnaji bude další roky čekat.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme