Debakl. Čeští fotbalisté podlehli Austrálii vysoko 0:4

Čeští fotbalisté v přípravném utkání v Rakousku podlehli Austrálii 0:4 a utrpěli tak nejvyšší porážku ve své historii. Naposledy prohráli o čtyři branky ještě jako Československo v roce 1985.

Tento článek je více než rok starý.

Sankt Pölten Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kopic se žene za míčem s australským soupeřem v zádech

Jan Kopic se žene za míčem s australským soupeřem v zádech | Zdroj: ČTK


Australský účastník blížícího se mistrovství světa byl přesnější v kombinaci, navíc mu pomohli chybující čeští stopeři Tomáš Kalas a Jakub Jugas, který si dal i vlastní branku. Dvakrát se prosadil Mathew Leckie. Trefil se také Andrew Nabbout. Austrálie vyhrála nad Českem či Československem poprvé v historii a poprvé od září 2016 uspěla mimo domácí hřiště.

„Je to pro mě ledová sprcha. Myslel jsem si, že se naše hra i výkonnost posouvá. Ale tenhle zápas mě z toho vyvedl. Hráči na této úrovni by se takových chyb měli vyvarovat,“ řekl trenér Karel Jarolím.

Na mistrovství světa nejednou, ale ‚prázdninový tábor‘ reprezentační sraz nebude. Ladí se na Ligu národů

Číst článek

Šanci na nápravu budou mít Češi ve středu. Opět v Rakousku sehrají zápas s Nigérií, pro kterou to bude generálka na MS, zatímco pro český tým poslední příprava před podzimní Ligou národů. „Naštěstí to byl jen přátelák. Tohle si pak v Lize národů nebo kvalifikaci nemůžeme dovolit. Podíváme se na video. Vezmeme si z toho to pozitivní a ve středu proti Nigérii do toho dáme vše, abychom si napravili reputaci,“ uvedl kapitán Vladimír Darida.

Češi nastoupili v ofenzivní sestavě s cílem vysoko napadat australskou rozehrávku, ale svěřenci nizozemského kouče Berta van Marwijka velmi dobře kombinovali a často z presinku utekli. Zejména po levé straně několikrát nebezpečně zaútočili, jenže česká obrana v čele se stoperem Kalasem byla připravená.

Na druhé straně byl hodně aktivní nejlepší hráč domácí ligy Kopic, který často z levé strany sbíhal až na hrot na pasy za obranu. Po jednom z nich se dostával do šance, ale stoper Sainsbury ho stačil zablokovat. V další šanci Kopic neprostřelil vybíhajícího brankáře Ryana.

Ve 21. minutě Hušbauer vracel míč před branku, dostal se až k Barákovi, ten však z úhlu přestřelil. Naopak ve 32. minutě vyšla Austrálii skvělá kombinační akce. Risdonův přetažený centr vrátil do malého vápna Kruse a před Leckiem už byla odkrytá branka. Koubek neměl šanci gólu zabránit.

„Zápas jsme nerozehráli špatně a vytvořili jsme si slibné situace, které jsme však nedotáhli. Vlastně jsme pak inkasovali z první nebezpečné situace Australanů,“ mrzelo Jarolíma.

Češi se snažili s nepříznivým stavem něco udělat, ale těžko se dostávali do šancí. Nepomohlo ani poločasové přesunutí Schicka na hrot místo Krmenčíka, protože většina akcí končila ještě před finální fází.

Oslava náhradníka, posměšky Brazilcům. Jaký chorál proslaví mistrovství světa v Rusku?

Číst článek

Naopak v 54. minutě stoper Jugas hlavičkoval jen k rozběhnutému Nabboutovi a útočník japonské Urawy nabídkou nepohrdl. Po zemi propálil Koubka podruhé. V 72. minutě Kalas riskantní rozehrávkou založil brejk soupeře, na jehož konci Leckie zasekl Jugasovi a střelou skrz jeho nohy zamířil přesně k bližší tyči. Koubek si na míč sáhl, v cestě do branky mu však nezabránil. „Chceme hrát konstruktivně, nikoliv však na úkor rizika. To bylo nešťastné řešení,“ kritizoval Jarolím.

Špatný den české obrany dovršil Jugas vlastním gólem, když za Koubkova záda tečoval střílený centr. Alespoň čestný zásah mohli zaznamenat Novák či Sýkora, v šancích ale neuspěli.

„Australané vyřešili všechny situace dobře, dva góly padly po ztrátách míčů, kdy došlo k přečíslení. Střela na zadní, střela mezi nohama. A poslední byl vlastní gól. Je to hodně kruté, protože obraz hry nebyl zas tak hrozný. Je to 0:4 a pěkně nám to zchladilo palice,“ připustil gólman Tomáš Koubek.

Přípravné fotbalové utkání v St. Pöltenu (Rakousko):

ČR - Austrálie 0:4 (0:1)
Branky: 32. a 72. Leckie, 54. Nabbout, 80. vlastní Jugas. Rozhodčí: Harkam - Witschnigg, Steinacher (všichni Rak.). ŽK: Jankto (ČR). Diváci: 665.

Sestavy
ČR: Koubek - Bořil, Kalas, Jugas, Novák - Darida, Barák (57. Sýkora), Hušbauer - Schick (75. Šural), Krmenčík (46. Jankto), Kopic (81. Hořava). Trenér: Jarolím.
Austrálie: Ryan - Risdon (76. Degenek), Milligan, Sainsbury, Behich - Luongo, Rogic (66. Irvine), Mooy - Leckie (84. Arzani), Nabbout (61. Maclaren), Kruse (73. Petratos). Trenér: Van Marwijk.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme