Bučení dětí na Kamaru nebyl rasismus, rozhodla UEFA. Spartu po utkání s Rangers žádný trest nečeká

Evropská fotbalová asociace UEFA nepotrestá Spartu za chování fanoušků při utkání Evropské ligy proti skotským Rangers. V duelu na Letné, který sledovaly pouze děti, se rasismus neprokázal.

Praha (Aktualizováno: 18:51 15. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Glen Kamara

Glen Kamara | Zdroj: Reuters

Obvinění z rasismu vznesli představitelé Rangers, jimž se nelíbilo bučení přítomných dětských fanoušků na finského záložníka tmavé pleti Glenna Kamaru.

Bučení na Kamaru má oficiální dohru, UEFA vyšetřuje možné diskriminační chování fanoušků

Číst článek

Sparta nařčení publikovaná v zahraničních médiích a na internetu odmítla. Do kauzy se posléze vložili i čeští politici.

Sparta duel Evropské ligy vyhrála 1:0, Kamara byl po druhé žluté kartě v utkání vyloučen.

„Vyšetřování ukázalo, že se nenašel dostatek důkazů o rasistickém nebo jinak diskriminujícím chování během zápasu. Proto nelze proti Spartě vést disciplinární řízení,“ uvedla ve stanovisku UEFA.

Sparta měla na zápas proti Rangers zavřený stadion kvůli rasistickému chování části příznivců k záložníkovi Monaka Aurélienu Tchouaménimu v srpnovém utkání 3. předkola Ligy mistrů.

Bučení a pískot

Díky výjimce UEFA ale mohlo do hlediště 10 879 dětí ve věku od šesti do 14 let s doprovodem. Jejich bučení a pískání doprovázelo každý Kamarův kontakt s míčem a vyvrcholilo ve druhém poločase, kdy byl záložník po druhé žluté kartě vyloučen. Sparta utkání vyhrála 1:0.

Finský reprezentant Kamara je mezi českými fotbalovými fanoušky neoblíbenou postavou od březnového osmifinále Evropské ligy proti Slavii, po němž obvinil obránce Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky.

„Když odhlédneme od veškerých emocí, prokázal se jednoznačně fakt, že chování dětského publika na stadionu nebylo rasistické. Což je ale něco, čím jsme si byli naprosto jistí, už když jsme pozorovali atmosféru na stadionu přímo v průběhu zápasu,“ komentoval rozhodnutí UEFA ředitel komunikace klubu Ondřej Kasík.

„Pokud bude druhé hodnocení trochu emočně zabarvené, bude znít tak, že ten odér, který někteří lidé na sociálních sítích a bohužel také některá média kolem utkání vytvořili, byl jemně řečeno neopodstatněný a nespravedlivý,“ doplnil Kasík.

UEFA českého reprezentanta potrestala zákazem startu v deseti zápasech, přestože podle hráčových právníků dosud nebyl předložen jediný důkaz, že se rasismu dopustil. Kúdela přišel mimo jiné o start na mistrovství Evropy.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme