Operace byla úspěšná. Maradona se zotavuje po zákroku kvůli krvácení do mozku

Diego Maradona se zotavuje po úspěšné operaci, napsala agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký fotbalistovi. Fotbalová hvězda musela podstoupit zákrok kvůli krvácení do mozku. Před klinikou na předměstí Buenos Aires se shromáždila asi padesátka fanoušků, kteří nadšeně přivítali zprávu o úspěšném průběhu zákroku. „Operace proběhla normálně, bez komplikací a byla úspěšná,“ sdělil zdroj. Není známo, jak dlouho se bude Maradona zotavovat.

Tento článek je více než rok starý.

Buenos Aires (Aktualizováno: 4:19 4. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diego Maradona

Diego Maradona | Zdroj: Reuters

Zákrok, který byl riskantní kvůli celkovému zdravotnímu stavu fotbalové legendy, trval přibližně dvě hodiny a prováděl ho tým zdravotníků pod vedením Maradonova neurochirurga a osobního lékaře Leopolda Luqueho.

Fotbalista byl přijat na operaci o den dříve kvůli sraženině, která může vyvíjet tlak na mozek a často ji způsobují úrazy hlavy.

Před pár dny slavil, teď je Maradona v nemocnici. Podle lékaře jde o psychické problémy

Číst článek

Předtím byl Maradona přijat na kliniku Ipensa v La Plata, kde trénuje prvoligový klub Gimnasia y Esgrima. Jeden z nejlepších fotbalistů historie trpěl anémií, byl dehydrovaný, zesláblý a velice unavený. Podle osobního lékaře byly jeho potíže vyvolány především psychickými důvody a jeho stav se podle středečního vyjádření postupně zlepšoval. V nemocnici měl zůstat tři dny na pozorování.

Maradona se naposledy objevil na veřejnosti v pátek v den 60. narozenin. Už tehdy působil unaveným dojmem. Předtím byl několik dní v karanténě kvůli kontaktu s osobou vykazující příznaky koronavirové nákazy. Lékař odmítl, že by se aktuální problémy týkaly koronaviru.

„Nebyl v dobrém psychickém stavu a to mělo dopad i na jeho fyzické zdraví. Není na tom tak dobře, jak by mohl být a jak vím, že by mohl být. Potřebuje pomoc a teď je na to ten správný čas,“ řekl v pondělí argentinským médiím jeho osobní lékař Luque.

Maradona strávil v minulých letech v nemocnicích hodně času, často v důsledku svého bouřlivého životního stylu, který ho provázel už od dob aktivní kariéry. V roce 2004 byl například v nemocnici se srdečními a respiračními problémy souvisejícími s užíváním kokainu. Později se dvojnásobný mistr italské ligy s Neapolí podrobil odvykacím kúrám kvůli závislosti na drogách a alkoholu. Loni v lednu byl hospitalizován s vnitřním krvácením do břicha.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme