Do Evropské ligy bez Evropanů. Portugalský tým postavil do zápasu pouze cizince

Neobvyklou situaci zažili fotbalisté rakouského Salzburgu. V zápase Evropské ligy v portugalské Guimarãesi proti nim totiž nenastoupil nejen ani jeden Portugalec, ale dokonce ani jeden Evropan. Zápas skončil remízou 1:1.

Tento článek je více než rok starý.

Guimarães/Portugalsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Vitória SC v zápase proti Salzburgu

Hráči Vitória SC v zápase proti Salzburgu | Zdroj: Reuters

Čtyři Brazilci, dva Kolumbijci a po jednom hráči z Venezuely, Peru, Urugaye, Pobřeží Slonoviny a Ghany. To je sestava, kterou trenér Vitórie Guimarães Pedro Martins vyslal na hřiště v zápase Evropské ligy proti Salzburgu.

Chaos na Arsenalu. Tisíce německých fanoušků se snažily dostat na stadion, zápas byl o hodinu odložen

Číst článek

Statistický server Gracenote upozornil, že se poprvé v historii stalo, že do zápasu Evropské ligy vyběhl tým bez jediného Evropana v základní sestavě. Zajímavá byla i sestava hostujícího Salzburgu, za který nastoupil "Babylon" složený z osmi různých národností.

Domácí hráče nechal trenér na lavičce. Jeden z nich, Kiko, se na hřiště dostal po přestávce. Celkově se během zápasu objevili fotbalisté ze sedmnácti různých zemí.

Ani jeden z klubů neporušil žádná pravidla. UEFA sice má pravidla, pomocí kterých podporuje, aby si kluby své hráče samy vychovávaly, v regulích ale o nich mluví pouze jako o „odchovancích“ a v rámci svého hesla „equal game“ – rovná hra – neurčuje národnosti.

Na 25členných soupiskách je osm míst pro hráče, kteří musí daný počet let od 15 do 21 let věku hrát buď v daném klubu, či zemi. Pokud takové hráče klub nemá k dispozici, klesá počet hráčů, které může zapsat. Portugalské kluby ale mají historicky dobré vazby na Brazílii a vůbec celou Jižní Ameriku.

Podobná situace může nastat i u českých klubů, které hlavně v poslední době sází na cizince stále častěji. Tvoří například téměř polovinu soupisky Slavie, ve Spartě je dokonce 14 zahraničních hráčů. 

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme