Na fotbalové dotace dosáhnou týmy z profesionálních soutěží, investovat je mohou pouze do mládeže

Nejvíc veřejných prostředků v rámci českého sportu směřuje do fotbalu. Ročně jsou to stovky milionů korun. Dotace dostávají taky kluby, které přitom mají týmy v profesionálních soutěžích. Peníze ale mohou využít jen na výchovu dětí a mládeže, a ne třeba na platy svých hvězd.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal (ilustrační obrázek).

Fotbal (ilustrační obrázek). | Zdroj: ČTK

Fotbal nehrají pouze hráči s milionovými platy, které hradí majitelé klubů, televizní společnosti, sponzoři a diváci. Jsou to také amatéři a děti, ze kterých se mezi profesionály vypracuje jen zlomek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvíce veřejných prostředků jde v rámci sportu do fotbalu. Kluby je ale například nesmí používat na výplaty pro profesionální hráče

„V určitých klubech hranice mezi profesionálním sportem a tím amatérským je velmi blízká. Dotace ale není určena pro podporu profesionálních hráčů ani sportu,“ vysvětluje pro Radiožurnál náměstek pro řízení sekce sportu a mládeže na ministerstvu školství Karel Kovář.

Loni ministerstvo podle zprávy fotbalové asociace o hospodaření poslalo přímo klubům napříč všemi soutěžemi 170 milionů korun. Další peníze poskytly kraje, obce, městské části nebo krajské i okresní fotbalové svazy.

Například Slavia, která byla z oslovených klubů nejotevřenější, dostává na výchovu mládeže z veřejných prostředků přibližně deset milionů korun. Rozpočet mládežnické akademie to však podle generálního sekretáře Jiřího Vrby nepokryje.

„V nákladech naší fotbalové akademie to odpovídá zhruba nějakým 25 procentům. Akcionáři tak musí z velké části, tedy z těch 75 procent chod akademie dotovat,“ popisuje Vrba.

Peníze nejsou na platy profesionálů

Slavia ani další kluby tedy peníze nemůžou využít na platy profesionálních hráčů. Zdůrazňuje to i zastupitelka na Praze 10 Ivana Cabrnochová z politického hnutí Starostové pro Prahu, která byla v minulém volebním období členkou sportovního výboru.

‚Je to náhoda, no.‘ Neznámý spolek získal pár měsíců po založení od Peltovy fotbalové asociace 7 milionů

Číst článek

„Peníze z dotací dostávají i kluby, které mají prvoligová mužstva, jako je Slavia nebo Bohemians tady u nás na Praze 10. Peníze nejdou na prvoligové hráče, ale na mládež. Jdou na malé děti, které sportují od pěti do osmnácti let,“ říká Cabrnochová.

Po loňském skandálu na fotbalové asociaci, po kterém skončil předseda Miroslav Pelta, zesílily na ministerstvu školství kontroly poskytnutých dotací. A revizi provádí i přímo asociace.

„Veškeré dokumenty musí být nahrané do informačního systému asociace. Zároveň na okresech a krajích vše kontrolují příslušné regionální revizní komise. Pak je tu také kontrolní revizní komisi fotbalové asociaci na té nejvyšší úrovni, kde se provádí další kontroly,“ dodává mluvčí fotbalové asociace Michal Jurman.

Také v této oblasti ovšem existuje šedá zóna. Například i některé prvoligové stadiony vlastní města. Ta potom hřiště - někdy více výhodně, jindy méně - pro účely profesionálního fotbalu klubům pronajímají. 

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme