'Dřevěné' nohy, kouzelné ruce. Brankář mistrů Evropy Ivo Viktor slaví 75. narozeniny

Byl jedním z nejlepších brankářů světa, v anketě Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu Evropy skončil v roce 1976 na třetím místě. Gólman Ivo Viktor si to tehdy zasloužil jak díky titulu mistra Evropy, tak i povedenými zápasy v československé lize v dresu Dukly Praha. K tomu všemu mu dnes při jeho 75. narozeninách gratulujeme.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Viktor

Ivo Viktor | Foto: Czech News Center / Rušinová Mária / CNC | Zdroj: Profimedia

Při fotbale po škole na plácku s kamarády nevynikal, sám později vzpomínal, že na hru v poli byl trochu dřevěný. „V tom smyslu, že jsem nebyl technicky vybavený, nohama jsem neuměl," říkal před pár lety ve vysílání Radiožurnálu Ivo Viktor, proč si v žákovských kategoriích ve Šternberku stoupl raději do branky.

Díky skvělým reflexům se rychle uchytil, na čáře byl výtečný a mařil útočníkům jasné šance, navíc dokázal zrychlit hru dalekým výhozem a tím poslal svůj tým do útoku. V 60. a 70. letech byla hra brankářů založená na práci rukama a ty měl Ivo Viktor kouzelné.

Dukle jimi pomohl ke třem mistrovským trofejím, ale nejcennějším úspěchem je pochopitelně titul evropského šampiona. V rozhodujícím penaltovém rozstřelu proti Německu jednak chytal, a jednak svým způsobem pomohl Antonínu Panenkovi k jeho slavnému kopu.

„Na vlastní kůži jsem zažil něco podobného, co musel prožít Maier. Podobný pokutový kop jsem dostal od Panenky dva nebo tři měsíce před ME v zápase Bohemians – Dukla," líčil na konci roku 1976 Ivo Viktor.

Po kariéře trénoval brankáře u reprezentace, potom se vrhl na mládež a s postupem času si čím dál více považoval toho, co mu fotbal dal.

„Viděl jsem celý svět, i když jen ze hřiště, hotelu a letadla. Nebyla to turistika, ale byla to výhoda, zvlášť v té době. Poznal jsem spoustu přátel a baví mě to dodnes. Negativa byla zranění, nějaké to železné koleno," s úsměvem a nadsázkou vypráví Ivo Viktor.

Je rád, že chytal právě v šedesátých a sedmdesátých letech. S možná až přehnanou skromností a pesimismem totiž říká, že vzhledem ke změně pravidel a nutnosti, aby i brankář uměl hrát nohama, by se mezi současnou elitu neprosadil, a to i kvůli své výšce.

„Dneska bych byl malý a možná bych neprošel nějakými výběry. Petr Čech je třeba o 15 centimetrů vyšší než já. Pokud by to trenéři brali podle postavy, tak bych dnes moc vysoko nechytal," usmívá se Ivo Viktor, která byl navzdory tomu elitním fotbalovým brankářem, teď slaví 75. narozeniny.

Martin Charvát, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme