Dúbravka v devětadvaceti letech ochutná anglickou Premier League. Jak se rodil jeho přestup?

Fotbalový brankář Martin Dúbravka odešel z pražské Sparty na hostování do anglického Newcastlu. Slovenský reprezentant tak může v devětadvaceti letech okusit atmosféru jedné z nejprestižnějších evropských lig.

Tento článek je více než rok starý.

Newcastle Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Dúbravka na tréninku Newcastlu

Martin Dúbravka na tréninku Newcastlu | Foto: Newcastle United

Co stálo za jedním z dosud nejpřekvapivějších transferů zimního přestupového období? Kromě nezpochybnitelných kvalit rodáka ze Žiliny, byl podle agenta Pavla Zíky, který Dúbravkův přesun na Ostrovy realizoval, jeho klient ve správný čas na správném místě.

„Samozřejmě hrálo roli štěstí. Všechny tyhle velký týmy mají celé týmy skautů, přesto musíte mít štěstí, aby se vám povedl zápas. Martinovi se obrovsky povedly dva zápasy proti Anglii a proti Skotsku za reprezentaci,“ popisuje Pavel Zíka.

Gólman Dúbravka odchází na hostování do Newcastlu, náhradu Sparta získala z Bukurešti

Číst článek

Dúbravkův přesun na Ostrovy připomínal akci kulový blesk. Sparťanský gólman ještě ve středu dopoledne, v den kdy v Anglii končil přestupní termín, trénoval s Pražany na soustředění ve Španělsku. Odpoledne už ale odletěl na sever Anglie, kde úspěšně prošel zdravotními testy a podepsal smlouvu s Newcastlem.

Všechno ale ani zdaleka neběželo hladce. Sparta byla ochotná svou jedničku uvolnit jen tehdy, když se s rumunským FCSB dohodne na příchodu gólmana Florina Nity. S odstupem času Pavel Zíka přiznává, že byly okamžiky, kdy už realizaci celé akci přestával věřit.

„V půl druhé v noci mi volal Adam Kotalík a říkal, že mu volal Zdeněk Ščasný, který se domluvil se trnérem, že nepustěj Dúbravku do letadla do tý doby, než budou mít Nitu potvrzeného. Ještě 31. kolem oběda to vypadalo, že to nedopadne.“

Jen a pouze Dúbravka

V Dúbravkově přestupu hrál důležitou roli přímo manažer Newcastlu, uznávaný Španěl Rafael Benitez. Ten ze seznamu desítek jiných brankářských jmen ukázal právě na brankáře Sparty.

„Podle jeho slov odmítl sedmdesát devět jiných brankářů, které po dobu podzimu skautovali, a opravdu chtěl pouze Dúbravku. I proto byl ochotný na něj celý leden počkat,“ říká pokračovatel rodinné tradice David Zíka

Ten se společně s bratrem stejně jako jejich otec věnuje dráze fotbalového agenta. A dodává ještě jeden důvod, který mohl hrát v celém transferu nezanedbatelnou roli.

Martin Dúbravka si svůj debut v Premier League může odbýt už v neděli, jeho Newcastle čeká zápas na hřišti tabulkového souseda Crystal Palace.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme