Komplikace pro celou německou ligu. Fotbalisté Drážďan musí týden před restartem do karantény

Týden před obnovením soutěží v Německu mají druholigové Drážďany další dva fotbalisty nakažené koronavirem a celému týmu byla nařízena dvoutýdenní karanténa. V Dynamu působí i česká dvojice Ondřej Petrák, Josef Hušbauer, který podle agenta mezi nemocnými není. Původně měl saský klub po dvouměsíční pauze kvůli pandemii znovu hrát soutěžní zápas 17. května v Hannoveru, nyní restart sezony nestihne.

Tento článek je více než rok starý.

Drážďany Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový stadion v Drážďanech

Fotbalový stadion v Drážďanech | Foto: imago sportfotodienst/S.Sonntag via www.imago-images.de | Zdroj: ČTK

„Pepa je v pořádku, ale pokud bude celý tým v karanténě, tak to může ohrozit začátek druhé bundesligy,“ řekl Hušbauerův manažer Ondrej Chovanec.

Fotbalová federace schválila změnu pravidel. Týmy mohou během zápasu střídat až pět hráčů

Číst článek

Tým Drážďan se společně připravoval na obnovení soutěže od čtvrtka, do té doby jen v malých skupinkách. „A když dalších čtrnáct dní vynechají, tak budou potřebovat další tři čtyři týdny, aby se dostali do nějaké kondice a mohli začít hrát bez strachu ze zranění,“ přidal Chovanec.

Drážďanský klub měl jednoho hráče s nemocí covid-19 již po první vlně testování před týdnem. Druhá vlna další případ neodhalila a mužstvo trénovalo od čtvrtka společně na nový začátek sezony. Páteční další testování ale odhalilo dva nové případy a na kompletní kádr i členy realizačního týmu byla uvalena domácí karanténa.

„Faktem je, že během následujících 14 dnů nemůžeme ani trénovat ani hrát. Další kroky s vedením soutěže stanovíme začátkem příštího týdne,“ uvedl sportovní ředitel Dynama Ralf Minge.

Jména hráčů, kteří se nakazili novým typem koronaviru, nebudou zveřejněna. Příznaky nemoci covid-19 podle klubu nevykazovali.

V Koreji se zase hraje fotbal. První zápas rozhodl legendární útočník, po gólu děkoval zdravotníkům

Číst článek

Nejhorší scénář

První i druhá liga v Německu by měly začít za týden v sobotu 16. května, k čemuž ve středu udělila vláda souhlas. S výjimkou Drážďan ostatní kluby pokračují v plné přípravě na obnovení sezony.

Nejspíš teď bude muset být přepracována termínová listina druhé nejvyšší soutěže. Další zápas Drážďan má přijít na řadu o víkendu 23. a 24. května, kdy mají hostit Fürth, ale protože tým nemůže v době karantény ani trénovat, je prakticky jisté další odložení. A prostoru na nové termíny příliš není, pokud má soutěž skončit podle plánu do 30. června.

„Dynamo o situaci informovalo Německou fotbalovou ligu (DFL), další postup budeme řešit na začátku příštího týdne s ohledem na rozpis klubu,“ řekl nejmenovaný mluvčí DFL agentuře SID. Ta o vzniklé situaci napsala, že nastal nejhorší možný případ a koncepce DFL pro znovuzahájení ligy se citelně otřásla.

‚Cíl neměníme, jenom plány‘

Podle šéfa DFL Christiana Seiferta to ale nepředstavuje v současnosti důvod k odložení začátku soutěže po koronavirové pauze. Pokud by se ale měly objevit další případy, plány na restart nebo šance na dokončení sezony by to ohrozilo.

„Jsou to jen dva z 81 zápasů,“ řekl Seifert v televizi ZDF. „Je ale jasné, že je určitý limit, kdy už by to nebylo uskutečnitelné,“ dodal, aniž by hranici stanovil. Záleželo by podle něj i na tom, v jaké fázi sezony by situace nastala.

„Cíl momentálně neměníme, jenom plány,“ podotkl Seifert a připustil, že ho vzniklá situace příliš nepřekvapila. „Myslím, že bylo zcela jasné, že se něco takového může stát,“ řekl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme