Cavaniho trest je nespravedlivý, zní z Uruguaye. Do sporu o výraz ‚negrito‘ se vložili i jazykovědci

Uruguayský svaz, hráčská asociace i tamní jazykovědný úřad vyzvaly vedení anglického fotbalu, aby Edinsonu Cavanimu zrušilo třízápasový trest, který útočník Manchesteru United dostal za použití výrazu „negrito“ na instagramu. Podle nich nešlo o rasistickou urážku, ale naopak v Jižní Americe běžné označení blízkých přátel a milovaných osob.

Tento článek je více než rok starý.

Manchester Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Manchesteru United Edinson Cavani

Útočník Manchesteru United Edinson Cavani | Foto: MARTIN RICKETT | Zdroj: Reuters

Cavani slovo „negrito“ (černoušek) použil v reakci na chválu po listopadovém utkání v Southamptonu, kde dvěma góly a asistencí pomohl United k obratu a výhře 3:2. Kromě zákazu činnosti za to dostal i pokutu 100 tisíc liber (téměř tři miliony korun), přestože se okamžitě omluvil a klub argumentoval tím, že v Jižní Americe jde o přátelské oslovení podobné anglickému výrazu „mate“ (kámo).

Distanc na tři zápasy a vysoká pokuta. Cavani dostal za instagramový příspěvek přísný trest

Číst článek

Nyní se uruguayského reprezentanta zastal národní svaz. „Je to do nebe volající nespravedlnost, která poškodila pověst dobrého člověka. Vzhledem k tomu, jak dobře známe jeho charakter, jsme přesvědčeni, že si nezaslouží trest ani morální odsouzení. Vyzýváme proto asociaci, aby rozhodnutí přehodnotila,“ uvedl svaz.

Cavaniho se zastaly také uruguayské hráčské odbory. „Neudělal nic, co by mohlo být považováno za rasismus. Pouze použil slovo, kterým se v Jižní Americe označují milované osoby a blízcí přátelé,“ uvedla unie v prohlášení, které na twitteru sdílel i kapitán národního týmu Diego Godín nebo útočník Luis Suárez.

„Trest ukazuje, jak je anglická Fotbalová asociace zaujatá, etnocentrická a dogmatická, protože za správné vysvětlení považuje jen svůj vlastní názor bez ohledu na to, jestli je chybný,“ přidala asociace. „Požadujeme okamžité zrušení Cavaniho trestu a omluvu za nespravedlivé pošpinění jeho jména tím zavrženíhodným verdiktem.“

Proti trestu se postavil také Academia Nacional de Letras. Jazykovědný úřad, který se zabývá studiem a užíváním španělštiny v Uruguayi, označil sankce pro Cavaniho za důkaz toho, že vedení anglického fotbalu postrádá „kulturní a jazykovědné vzdělání“.

Třiatřicetiletý Cavani kvůli trestu vynechal páteční ligový zápas s Aston Villou, který United vyhráli 2:1. Chybět bude týmu také ve středečním semifinále Ligového poháru s Manchesterem City i v sobotním duelu třetího kola Anglického poháru s Watfordem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme