Kvůli násilnostem se v Egyptě hrál šest let fotbal bez diváků, teď se fanoučci na stadiony vrací

Jejich miláčkem je Mohamed Salah, jeden z nejlepších fotbalistů současnosti, kterého ovšem znají hlavně z televize. Jen z obrazovky přitom museli egyptští fotbaloví fanoušci dlouhá léta sledovat i své oblíbené hráče z domácí soutěže. Po tragédii z roku 2012, při níž na stadionu v ligovém zápase zahynulo přes 70 diváků, měli fanoušci na tribuny vstup zakázaný. Teď se tam ale budou moct vrátit.

Tento článek je více než rok starý.

Káhira Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdné tribuny na utkání egyptské ligy.

Prázdné tribuny na utkání egyptské ligy. | Foto: Amr Abdallah Dalsh | Zdroj: Reuters

Fanoušci na egpytské fotbalové stadiony nesměli s malou přestávkou víc než šest let. Incident v Port Saídu v roce 2012 byl totiž nejtragičtější událostí v dějinách egyptského fotbalu. Fanoušci místního klubu Al-Masrí napadli 1. února 2012 káhirský tým Al-Ahlí, přestože domácí fotbalisté vyhráli 3:1.

Straka trenérem Salaha a spol.? Český kouč by mohl vést egyptskou reprezentaci, tvrdí tamní média

Číst článek

Příznivci Al-Ahlí tehdy tvrdili, že se stali terčem útoku kvůli tomu, že v zemi podporovali revoluci. Na jaře 2011 se totiž účastnili protestů proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubarakovi.

Po tragédii se liga na čas zastavila a potom se hrála bez diváků. Ti se na stadiony vrátili na čas v roce 2015, jenže násilí na stadionech pokračovalo a v únoru 2015 zahynulo v Káhiře nejméně 22 lidí. Země proto zákaz pro fanoušky obnovila, v květnu 2015 dokonce Egypt zakázal fankluby a některé skupiny ultras označil za teroristické organizace. Fanoušci pak mohli v omezeném počtu pouze na mezinárodní pohárové zápasy a také na utkání národního týmu. 

Návrat fanoušků na stadiony oznámil podle BBC egyptský ministr sportu. Diváci by se měli vracet do ochozů od 1. září, zatím ale maximálně pět tisíc lidí na ligový zápas. Na utkání egyptského národního týmu pak bude moct na tribuny nanejvýš 20 tisíc fanoušků.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme