Berbrova kauza pokračuje. Etická komise vyloučila Vyšehrad z třetí ligy a potrestala rozhodčí

Etická komise Fotbalové asociace ČR v korupční kauze okolo bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra vyloučila Vyšehrad z třetí ligy. Klub může od příští sezony startovat nejvýš v pražském přeboru. Sportovní ředitel Vyšehradu Pavel Vandas uvedl, že se klub proti verdiktu odvolá.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:54 21. 12. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Berbr na tiskové konferenci Fotbalové asociace

Roman Berbr na tiskové konferenci Fotbalové asociace | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Rozhodčím Zdeňku Kovalovi, Jiřímu Musilovi a Miloši Vitnerovi komise zakázala osm let působit ve fotbale a zároveň jim uložila pokutu 25 tisíc korun.

‚Pls help.‘ V policejním spisu ke kauze Berbr figuruje podle médií i jméno hradního kancléře Mynáře

Číst článek

Miroslav Svoboda nesmí 18 měsíců zastávat funkci delegáta.

O prvních verdiktech v kauze kolem Berbra informovala FAČR v tiskové zprávě. Všichni potrestaní se mohou odvolat k odvolací komisi.

Etická komise se zatím nijak nevyjádřila k nedávno zveřejněným policejních odposlechům, v nichž figurují i funkcionáři z elitních klubů, třeba mistrovská Slavia a její někdejší sportovní ředitel Jan Nezmar.

V aféře, která odstartovala vloni říjnu, bylo obviněno 20 lidí. Více než polovina z nich včetně Berbra a někdejšího šéfa sportovního ředitele tehdy druholigového Vyšehradu Romana Rogoze už ale z FAČR vystoupila a etická komise s nimi nemůže vést řízení.

Složitý případ

Vyšehrad se s vědomím Rogoze, který v minulosti dělal funkcionáře i v prvoligové Příbrami a Českých Budějovicích, podle etické komise dopustil několika disciplinárních prohřešků v podobě úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže.

„Tohle byl asi nejsložitější případ na právní posouzení a vycházení z důkazů, protože těch byla opravdu velká spousta. Poměrně dlouho jsme zvažovali, jestli a jak Vyšehrad potrestat a jak s tím dále zacházet,“ řekl ve videu předseda etické komise Jan Eisenreich.

Rozhodčí si předávali úplatky přímo v šatně, plyne z policejních záběrů

Číst článek

„Nakonec jsme se rozhodli přeřadit Vyšehrad o dvě soutěže níž. S tím, že by to bylo platné okamžitě a Vyšehrad by již nenastoupil do jarní části soutěží. Po doručení usnesení má Vyšehrad pět dní na to, aby se odvolal. Pokud se odvolají, bude o nich rozhodovat odvolací komise. Pokud se neodvolají, šestým dnem je rozhodnutí účinné,“ doplnil.

Reakce Vyšehradu

Sportovní ředitel Vyšehradu Vandas označil na webu iSport.cz verdikt etické komise za ukvapený. Klub chystá odvolání.

„Pan Rogoz nebyl statutárním zástupcem společnosti,“ uvedl Vandas. „My jako společnost jsme primárně potrestaní za to, že jsme zaměstnali člověka, o kterém společnost nevěděla, co udělá. A ještě dodám, že z policejního spisu se zdá, že neregulérní byl celý fotbal od první ligy až po divizi. A to asi pan Rogoz nezavinil,“ dodal.

Rozhodčí Koval, Musil a Vitner dostali trest za to, že od Rogoze přijali nabídku za úplatu ovlivnit druholigový zápas Vyšehradu s Chrudimí, který se hrál vloni v červnu. Pražský celek v něm nakonec prohrál 1:3.

„Těmto osobám byl slíben úplatek ve výši 170 tisíc korun za ovlivnění utkání. Oni nabídku přijali. Zápas se poté nevyvedl a oni peněžité plnění nedostali,“ prohlásil Eisenreich.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme