Ožijí vzpomínky na stříbrnou Anglii? Začíná fotbalové Euro, český tým čeká ‚ostrovní‘ skupina

Pár dní po skončení hokejového šampionátu začíná další atraktivní sportovní událost. Odložené fotbalové Euro 2020 proběhne nejen netypicky v „lichém“ roce, ale i v netradičním formátu. Týmy budou tentokrát cestovat k zápasům po celém kontinentu, aby se 11. července rozhodlo v londýnském Wembley o nových evropských šampionech. Tedy v místě, kde před 25 lety dosáhla česká reprezentace na stříbro a titul vicemistrů Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český reprezentační záložník Tomáš Souček

Český reprezentační záložník Tomáš Souček | Foto: ALBERTO LINGRIA | Zdroj: Reuters

Komplikace spojené s koronavirovou krizí se nevyhnuly ani největší fotbalové události roku 2020, a tak evropský šampionát proběhne až letos. A to (skoro) se vší parádou.

Fotbalová reprezentace se naladila na Euro vítězně. O vydřeném triumfu nad Albánií rozhodl Masopust

Číst článek

Londýn, Petrohrad, Řím, Mnichov, Baku, Kodaň, Budapešť, Amsterodam, Bukurešť, Sevilla, Glasgow.

Jedenáct stadionů v jedenácti městech po celé Evropě. Evropská fotbalová asociace (UEFA) navzdory pandemii a omezením v cestování neustoupila od ambiciózní oslavy výročí 60 let od prvního Eura a svůj projekt panevropského turnaje chce dotáhnout do konce.

Šampionát bude i s diváky, ačkoliv v každé zemi platí jiná koronavirová opatření, což je i důvod, proč o pořadatelství přišlo Bilbao a irský Dublin. Nejvíce lidí může do ochozů v Budapešti (67 215) a Baku (34 350), nejméně v Glasgow (12 000), kde 14. června vstoupí do turnaje český výběr proti domácím Skotům. Například Dánové totiž na poslední chvíli zvýšili kapacitu, v Kodani tak na stadion bude moci 25 000 diváků místo původně stanoveného maxima 15 900.

Právě úvodní duel v glasgowském Hampden Parku hodně napoví o ambicích týmu trenéra Jaroslava Šilhavého. Čeští reprezentanti se budou snažit vylepšit pět let staré vystoupení na šampionátu ve Francii, kde národní tým pod vedením Pavla Vrby skončil už v základní skupině.

Na britských ostrovech je na co navazovat. Při památném Euru 1996 v Anglii se výběr Dušana Uhrina staršího postaral ziskem stříbrných medailí o největší úspěch samostatné české reprezentace.

V roce 2016 slavili zlaté medaile Portugalci, kteří poprvé (a naposledy) zvítězili v základní hrací době až v semifinále. K postupu ze skupiny jim stačily v novém systému se 24 týmy pouhé tři body za tři remízy. A stejným formátem se bude hrát i letos.

Systém turnaje

Čtyřiadvacet týmů je rozděleno do šesti základních skupin po čtyřech účastnících. První dva celky z každé skupiny postupují do osmifinále, doplní je i čtyři nejúspěšnější výběry ze třetích míst.

Zápasy českého týmu

  • 14. 6. (po) 15.00 Skotsko - Česko (Glasgow)
  • 18. 6. (pá) 18.00 Chorvatsko - Česko (Glasgow)
  • 22. 6. (út) 21.00 Česko - Anglie (Londýn)

Český tým začne utkáním v Glasgow proti Skotsku (pondělí 14. června, 15.00), následovat bude duel s úřadujícími vicemistry světa Chorvaty opět v Hampden Parku (pátek 18. června, 18.00) a základní skupinu D zakončí ve Wembley proti favorizované Anglii (úterý 22. června, 21.00).

Čeští fotbalisté musí řešit pár dní před začátkem turnaje i logistické komplikace. Kvůli přísným opatřením proti koronaviru nebudou mít základnu ve Skotsku, jak původně plánovali, ale doma v Praze. K jednotlivým zápasům budou na Britské ostrovy létat „na otočku“.

Šampionát zahájí 11. června duel Itálie – Turecko. Vyřazovací fáze začne 26. června a nové evropské šampiony bychom měli znát 11. července. Semifinálové a finálové boje se odehrají v londýnském Wembley.

Kompletní program turnaje si můžete prohlédnout na serveru iROZHLAS.cz na stránce věnované Euru 2020.

Český tým

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého prošli s přehledem kvalifikací, první přípravné utkání těsně před Eurem ale českému týmu nevyšlo a v Itálii podlehl jasně 0:4. V úterní generálce už ale Šilhavého parta zabrala a doma zdolala 3:1 Albánii.

Kúdela definitivně přijde o Euro. Komise UEFA zamítla jeho odvolání proti trestu za rasismus

Číst článek

Český kouč na mistrovství vsadí na osvědčenou kostru z posledních dvou let, přesto musí těsně před úvodním utkáním řešit několik otazníků v sestavě. A to zejména v zadních řadách.

Dlouholetá brankářská jednička Tomáš Vaclík letos plnil v Seville jen roli náhradníka, a tak sám český kouč před generálkou s Albánií připustil, že jasno o prvním gólmanovi ještě nemá. Pavlenka schytal debakl v Itálii, v generálce nastoupil Vaclík.

Další otazník visí nad složením stoperské dvojice. Ondřej Kúdela kvůli disciplinárnímu trestu bude na Euru chybět a Tomáš Kalas s Ondřejem Čelůstkou řeší před turnajem zdravotní komplikace. Dostat by se tak mohlo na Jakuba Brabce nebo Davida Zimu.

Jistotou jsou naopak na krajích obrany slávistický kapitán Jan Bořil na levé straně a na pravé Vladimír Coufal, který patřil ve West Hamu k nejlepším bekům Premier League.

Mezi nejlepších osm hráčů celé anglické ligy se dostal další „kladivář“ Tomáš Souček a není pochyb o tom, že právě vytáhlý středopolař bude největší hvězdou českého výběru. V záloze bude spolupracovat s obvyklými parťáky Alexem Králem, Vladimírem Daridou, Jakubem Janktem nebo Antonínem Barákem – všichni čtyři mají za sebou vydařenou sezonu na klubové úrovni.

Střílení gólů dostane s největší pravděpodobností na starost útočník Leverkusenu Patrik Schick. Krýt záda mu bude nejlepší střelec české ligy Adam Hložek, který může naskakovat i na kraji zálohy. Připravený bude i nejlepší kanonýr polské Ekstraklasy Tomáš Pekhart.

Nominace českého týmu na Euro 2020

  • Brankáři: Aleš Mandous (Olomouc), Jiří Pavlenka (Brémy), Tomáš Vaclík (Sevilla FC).
  • Obránci: Jan Bořil (Slavia Praha), Jakub Brabec (Plzeň), Vladimír Coufal (West Ham), Ondřej Čelůstka (Sparta Praha), Tomáš Holeš (Slavia Praha), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Tomáš Kalas (Bristol City), Aleš Matějů (Brescia), David Zima (Slavia Praha).
  • Záložníci: Antonín Barák (Hellas), Vladimír Darida (Hertha BSC), Jakub Jankto (UC Sampdoria), Alex Král (Spartak M.), Lukáš Masopust (Slavia Praha), Jakub Pešek (Liberec), Michal Sadílek (Liberec), Tomáš Souček (West Ham), Petr Ševčík (Slavia Praha).
  • Útočníci: Adam Hložek (Sparta Praha), Michael Krmenčík (PAOK Soluň), Tomáš Pekhart (Legia Var.), Patrik Schick (Leverkusen), Matěj Vydra (Burnley FC).

Soupeři ve skupině

Papírově nejpřijatelnější soupeř v základní skupině D je hned ten první, Skotsko. Na poslední dva zápasy s ostrovním soupeřem ale nemají čeští fotbalisté příjemné vzpomínky – v rámci loňské Ligy národů mu podlehli v obou duelech, byť první zápas odehrál kvůli nákaze koronavirem v „áčku“ záložní tým složený z hráčů české ligy.

Skotové se budou na turnaji opírat o deset hráčů z anglické Premier League. Největšími osobnostmi jsou kapitán a obránce Andrew Robertson z Liverpoolu, Kieran Tierney z Arsenalu nebo záložník Manchesteru United Scott McTominay.

S Anglií mají svěřenci Jaroslava Šilhavého lepší bilanci. V rámci kvalifikace na Euro dokonce v pražském Edenu první tým skupiny porazili, ve Wembley ale utrpěli debakl 0:5. Výběr Albionu bude patřit k největším favoritům šampionátu. Už proto, že základní skupinu odehraje na domácí půdě a do Londýna jsou směřovány i finálové boje.

Kouč Gareth Southgate spoléhá pochopitelně hlavně na hráče z domácí soutěže – výčet hvězd zahrnuje třeba záložníky Jordana Hendersona (Liverpool), Phila Fodena (Manchester City), Jadona Sancha (Dortmund) nebo kanonýry Harryho Kanea (Tottenham) a Marcuse Rashforda (Manchester United).

S Chorvatskem se národní tým utkal naposledy na Euru 2016, kde skončil zápas po dramatické koncovce 2:2. Vicemistři světa mají tým složený kolem zkušené záložní dvojice Luka Modrić (Real Madrid), Matteo Kovačić (Chelsea). V útoku může hrozit hlavně kanonýr Hoffenheimu Andrej Kramarić nebo další zkušený střelec Ivan Perišić z Interu Milán.

Hvězdy turnaje

Obhájci titulu Portugalci, mistři světa Francouzi, trojnásobní evropští šampioni Němci a Španělé, 27 zápasů neporažení Italové, první tým žebříčku FIFA Belgie nebo „domácí“ Anglie. To jsou hlavní favorité Eura 2020. Většina největších osobností turnaje figuruje právě na soupiskách těchto fotbalových velmocí.

Cristiano Ronaldo (Portugalsko)

Asi není pochyb o tom, na koho bude během Eura upřena největší pozornost. Cristiano Ronaldo nemá za sebou na klubové úrovni s Juventusem vydařenou sezonu, ale po individuální stránce může být spokojený – v Serii A nastřílel 29 branek a v šestatřiceti letech získal prestižní ocenění Capocanonniere pro nejlepšího střelce italské ligy.

Pětinásobný vítěz Zlatého míče navíc může přidat další zápis na svůj zdánlivě nekonečný seznam rekordů. Na závěrečném turnaji Eura mu chybí poslední trefa, aby dal desátou branku a osamostatnil se na prvním místě historických tabulek.

Kdyby Ronaldo nasázel na turnaji pět gólů, mohl by dorovnat rekord Íránce Alího Daeího v počtu nastřílených reprezentačních branek (109). Ani směrem dozadu obhájci titulu nebudou strádat – na stoperu bude nastupovat nejlepší hráč anglické ligy Rúben Dias z Manchesteru City.

Kylian Mbappé (Francie)

Ani Kylian Mbappé letos s Paris Saint Germain tituly zrovna nesbíral. Pařížský velkoklub došel v Lize mistrů „jen“ do semifinále a v domácí soutěži se musel sklonit před Lille.

Stále teprve dvaadvacetiletý Mbappé ale nikterak nepolevil. Potřetí v řadě se stal nejlepším kanonýrem francouzské ligy a sezonu chce zakončit další velkou trofejí s národním týmem – Mbappé byl klíčovým hráčem už při zisku titulu mistrů světa v roce 2018.

Na hrotu útoku navíc bude moct spolupracovat s ostrostřelcem Realu Madrid Karimem Benzemou, který se po letech vrací do výběru Les Bleus.

Robert Lewandowski (Polsko)

Nejlepší fotbalista světa za rok 2020, první polský držitel Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce Evropy. Robert Lewandowski je momentálně asi nejlepší hrotový útočník ve světovém fotbale.

Lewandowski překonal rekord Gerda Müllera ze sezony 1971/72, když v této bundesligové sezoně nastřílel za Bayern Mnichov 41 ligových branek. Ve dvaatřiceti letech má možná poslední šanci uspět i s národním týmem. Polským maximem na evropských šampionátech je zatím čtvrtfinále z roku 2016.

Kevin De Bruyne (Belgie)

De Bruyne má ze sebou takřka dokonalou sezonu. S Manchesterem City opanoval Premier League i Ligový pohár, finále si navíc zahrál v FA Cupu a v Lize mistrů.

Právě v souboji o premiérový zisk „ušatého poháru“ pro Citizens ale utrpěl De Bruyne zlomeninu nosu a očnice. Devětadvacetiletý špílmachr se už po operaci připojil k belgickému týmu, určitě ale vynechá úvodní duel turnaje proti Rusku.

De Bruyne je pro Rudé ďábly nepostradatelný. V 80 utkáních v národním týmu má na kontě 21 gólů a 38 asistencí. A belgičtí fanoušci věří, že z pozice kapitána dovede výjimečně silnou belgickou generaci k první velké trofeji.

Vít Moravec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme