‚Domácí zápasy a koncovka.‘ Kouč Trpišovský uvedl důvody vyřazení Slavie, mrzí ho i koeficient

Fotbalisté Slavie do vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy nepostoupili. V závěrečném utkání ve skupině remizovali se Sivassporem 1:1 a v tabulce obsadili třetí místo. Jelikož byli Pražané po rozlosování označováni za favorita skupiny, vyřazení bylo podle trenéra Jindřicha Trpišovského velkým zklamáním.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský | Zdroj: Profimedia

Slávistům by k postupu nestačila ani výhra, protože v souběžně hraném utkání Kluž porazila Ballkani a na úkor Pražanů postoupila do vyřazovací fáze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy trenéra Trpišovského po vyřazení Slavie z Evropské konferenční ligy

Slavia si v pohárech nezahraje jarní fázi teprve podruhé za posledních pět sezon. A to navíc ve třech z předchozích čtyř ročníků došla až do čtvrtfinále. V čem byl letos oproti minulým sezonám rozdíl?

„Ten klíč byl v domácích zápasech, ze tří jsme udělali jen 4 body, což je proti předchozím skupinám největší rozdíl. Základ se rodí ve třech domácích zápasech, tam musíte udělat 7 a víc bodů a přivést něco z venku,“ řekl trenér Jindřich Trpišovský.

„Druhá věc je proměňování šancí. Ve dvojzápase s Kluží jsme nedali gól. Se Sivassporem jsme venku dali jeden gól po presinku, druhý si dnes dal soupeř sám. Na Ballkani jsme dali gól po rohu. Takže produktivní jsme byli jen v domácím zápase s Ballkani (3:2),“ uvedl Trpišovský.

Jeho slova jsou podloženy i čísly. Slavia byla dokonce nejčastěji zakončující tým v celé skupinové fázi se 135 střelami. Ani největší průměrné procento držení míče ze všech týmů v soutěži (66,5 %) nepomohlo Pražanům k bodovým ziskům.

Zhoršení koeficientu

České kluby po vyřazení Slavie nebudou mít poprvé od ročníku 2019/20 zastoupení v jarní fázi pohárů. Zároveň spíše neudrží pozici v první patnáctce žebříčku národních koeficientů Unie evropských fotbalových asociací. Útočníka Stanislava Tecla ale trápilo něco jiného.

„Jediné, co mě mrzí, je, že jsme zápas nedokázali zvládnout kvůli fanouškům, protože byli naprosto fantastičtí. Nepamatuju si, kdy nás naposled takto hnali za výsledkem, byl to hukot. Zasloužili si, abychom jim udělali radost vítězstvím,“ řekl po remíze 1:1 Stanislav Tecl.

Fanoušci v Edenu oslavili 130. narozeniny klubu

V přespříští sezoně tak bude mít Česko pravděpodobně na evropské scéně znovu jen čtyři zástupce.

„Teď bych střílel od boku, kolik týmů se pokaždé udrželo za posledních šest let v Evropě v jarní části. Není jednoduché se ze skupin dostávat a z toho se pak odvíjí ten současný koeficient. Nám se pravidelně dařilo velkým počtem bodů do koeficientu přispívat, letos je ten příspěvek bohužel chudší,“ mrzelo Trpišovského.

Mikuláš Jáša, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme