Sparta doma Vikingu gól nevstřelila, pohárové předkolo rozhodne odveta. Slavia uspěla na Gibraltaru

Fotbalisté Sparty si při soutěžní premiéře kouče Briana Priskeho výhru nepřipsali, ve 2. předkole Evropské konferenční ligy doma remizovali s norským Vikingem Stavanger 0:0. O postupu se tak rozhodne příští týden v odvetě na umělém hřišti. Slavia svůj zápas ve stejné fázi soutěže zvládla, na hřišti gibraltarského St. Joseph's zvítězila 4:0 a nakročila do 3. předkola, kde čeká Panathinaikos Athény.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 21:04 21. 7. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kuchta se snaží prosadit přes Davida Brekala

Jan Kuchta se snaží prosadit přes Davida Brekala | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Spartu do úvodního zápasu nové sezony přivítala zaplněná Letná. Kapacitu, kterou pražskému týmu za trest snížila o 5 000 UEFA, doplnily podobně jako proti Rangers díky výjimce děti.

Fotbalisté Viktorie Plzeň úvodní zápas 2. předkola Ligy mistrů zvládli, v Helsinkách zvítězili 2:1

Číst článek

Nový kouč Priske poslal do prvního ostrého testu tři letní posily - útočníka Jana Kuchtu a obránce Jaroslava Zeleného a Jana Mejdra. Třetí tým norské ligy nastoupil do utkání podle očekávání s defenzivní taktikou a od úvodního hvizdu se spíše bránil sparťanským výpadům.

Na šanci se na Letné čekalo 12 minut, hned to ale byla gólovka. Lukáš Haraslín se skvěle opřel do odraženého míče a jeho střelu vykopl před brankovou čárou jeden z obránců Vikingu. Sparťané byli aktivnější a tlačili, Dávid Hancko nevyužil volného prostoru po rohovém kopu a z úhlu minul branku.

Viking útočil výjimečně, ale i on se dostal do slušné šance. Před zakončujícím Fridjónssonem ale heroicky zakročil Hancko. Největší šanci zahodili domácí pár minut před pauzou - Tomáš Weisner si naskočil na centr, ale jeho hlavičku fantasticky vychytal brankář Gunnarsson.

Sparta po přestávce ještě znásobila svůj tlak a agresivitu v napadání a norská obrana zažívala perné chvíle, kýžené šance ale nepřicházely. Priske poslal do hry dalšího útočníka Čvančaru, který mohl být hrdinou zápasu, kdyby v 74. minutě z malého vápna nepřehlavičkoval bránu. Do vápna hostí lítal jeden centr za druhým, ale výšková převaha byla na straně Norů.

Pokud Slavia postoupí, narazí v konferenční lize na Panathinaikos. Sparta na Motherwell nebo Sligo

Číst článek

Letenší za zápas nastřádali 28 střel, většina z nich ale šla mimo bránu. Priskeho svěřence tak po remíze 0:0 čeká příští týden těžká odveta na umělé trávě v Norsku, která rozhodne o působení v evropských pohárech v následující sezoně.

Slavia neměla s outsiderem problém

Slavia vstoupila do 2. předkola Evropské konferenční ligy ve zcela jiné atmosféře než její městský rival. Na hřišti gibraltarského St Joseph's ji čekaly spíše prázdné tribuny a umělý trávník. V sestavě nezvykle nastoupili jen tři Češi. Na hrotu dostal šanci rychlík Yira Sor.

Na bránu outsidera vyslali slávisté během prvních deseti minut hned několik střel a prsty v nich měly nové tváře v A-týmu - Christian Tiehi, Moses Usor a David Douděra. Hlavně levonohý Nigerijec Usor obraně domácích hodně zatápěl, jeho povedenou střelu vytáhl v 16. minutě brankář na roh.

Ve 21. minutě už pražský tým slavil. Sor využil zpětné přihrávky do vápna a nekompromisně poslal balon o břevno do brány. Podobná akce se opakovala ve 31. minutě - tentokrát proběhl z pravé strany Usor, našel svého skorojmenovce a ten se ani podruhé v zápase nemýlil.

Pro St Joseph's  se situace ještě notně zkomplikovala. Pecci se po odehrání míče opřel loktem do Ewertona a rozhodčí mu ukázal červenou kartu. Slavia ubrala nohu z plynu a třetí gól vstřelila před poločasem opět po totožné akci. Svou premiérovou soutěžní branku vstřelil Ewerton.

Slavia měla v druhé půlce už lehkou práci a čtvrtý zásah přidal z dorážky do prázdné brány střídající Ondřej Lingr. Svůj debutový gól pak v jasné šanci odmítl po náběhu za obranu Douděra, stejně si vedli i Václav Jurečka či Matěj Valenta. Lingr v další tutovce trefil tyč.

Svěřenci Jindřicha Trpišovského proti oslabeném gibraltarskému trpaslíkovi ve druhé půli nenadchli, vezou si ale do Prahy výhru 4:0 a mohou pomalu přemýšlet o tom, jak vyzrají na Panathinaikos Athény ve 3. předkole.

Výsledky 2. předkola Evropské konferenční ligy

Sparta Praha - Viking Stavanger 0:0
Rozhodčí: Lukjančukas - Kazlauskas, Mirauskas (všichni Lit.). ŽK: Wiesner, Fortelný, Čvančara - Björshol, Kabran, Pattynama, Gunnarsson. Diváci: 12.667 (omezený počet).

St Joseph's FC (Gibr.) - Slavia Praha 0:4 (0:3)
Branky: 21. a 32. Sor, 45. Ewerton, 56. Lingr. Rozhodčí: Kristjansson - Sigurdarson, Sigurdsson (všichni Isl.). ŽK: Antwi, Juanma, Pons, Bauti - Mandous. ČK: 34. Pecci, 45.+3 Paz (trenér, oba St. Jos.).

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme