Finále Evropské ligy bez Mchitarjana? Opora Arsenalu se může v Baku stát válečným zajatcem

Má šanci získat zatím nejprestižnější trofej ve své kariéře. Kvůli politickým důvodům si ale jeden z nejdůležitějších zápasů kariéry dost možná ani nezahraje. Arménský fotbalista Henrik Mchitarjan postoupil s Arsenalem do finále Evropské ligy, které se letos koná v ázerbájdžánském Baku. A právě kvůli národnostnímu konfliktu šikovný záložník k rozhodujícímu duelu s velkou pravděpodobností vůbec neodcestuje.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Henrik Mchitarjan přijde o finále Evropské ligy

Henrik Mchitarjan přijde o finále Evropské ligy | Foto: Hannah McKay | Zdroj: Reuters

Arménie kvůli konfliktu o Náhorní Karabach neudržuje s Ázerbájdžánem diplomatické vztahy a Henrik Mchitarjan kvůli tomu v kavkazské zemi v minulosti několikrát nehrál. Kapitán arménské reprezentace už během angažmá v Dortmundu vynechal utkání Evropské ligy s Gabalou.

Fanoušci v Turecku se na semifinále NBA nepodívají. Za Portland hraje Erdoganův kritik Kanter

Číst článek

Do znepřátelené země neodletěl ani loni v říjnu, kdy jeho současný zaměstnavatel Arsenal v rámci stejné soutěže nastoupil v Baku proti Karabachu.

„Nechci malovat čerta na zeď, ale vím, že Henrik Mchitarjan je v Arménii vážená osoba. Ale do Baku na 100 procent nepojede. Byl by z toho obrovský konflikt, protože kdyby překročil arménské hranice do Ázerbájdžánu, vzali by ho jako válečného zajatce,“ zaznělo na Radiožurnálu z úst současného kouče fotbalistů Liberce Zsolta Hornyáka, který čtyři roky trénoval mužstva v Arménii.

Náhorní Karabach je území na jihozápadě Ázerbájdžánu, kde ovšem žije více než 90 procent Arménců. Obě země vedou o toto území dlouholetý spor, který v 90. letech 20. století vygradoval v regulérní válečný konflikt.

„Je cítit, že když se s nimi člověk baví a narazí se na tohle téma, je to citlivé. Hned začnou na Arménce nadávat, jsou startovací a vypadají, jako by chtěli vyrazit do boje,“ přidává svou zkušenost současný záložník kyperského Pafosu Zdeněk Folprecht, který má za sebou i půlroční angažmá v Ázerbájdžánu.

Jak napjatá je situace mezi oběma zeměmi, osobně pochopil i trenér Zsolt Hornyák. Loni v zimě totiž, už jako trenér Liberce, vedl své svěřence v přátelském utkání s ázerbájdžánským Neftçi Baku.

„Vyhráli jsme, byl tam majitel klubu a začal se zajímat o mou osobu. Když se dozvěděli, že jsem působil v Arménii, okamžitě to zastavili,“ prozradil Zsolt Hornyák.

Finále Evropské ligy mezi londýnskými celky Arsenalem a Chelsea je na programu 29. května. Jestli se ho v Baku zúčastní i hvězda arménské reprezentace Henrik Mchitarjan, to se zatím s jistotou říct nedá.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme