Předsedové fotbalových institucí v Česku prodloužili vzájemnou smlouvu. Řešit budou i televizní práva

Spolupráce mezi Fotbalovou asociací České republiky (FAČR) a Ligovou fotbalovou asociací (LFA) bude trvat minimálně dalších pět let. Předsedové obou institucí podepsali novou rámcovou smlouvu. Petr Fousek a Dušan Svoboda se bavili i o prodeji televizních a marketingových práv pro další sezony.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Fotbalová asociace České republiky Petr Fousek

Předseda Fotbalová asociace České republiky Petr Fousek | Zdroj: ČTK

Vyjednávalo se o ní hodně, ale korektně. Jsou tam nastaveny mechanismy, jak z příjmů FAČR z oblasti úspěšnosti národního mužstva na mistrovství světa, Evropy nebo Lize národů, což je motivační složka. FAČR má motivační složku ve vyjednaných výnosech Ligové fotbalové asociace, přibližuje novou rámcovou smlouvu předseda FAČR Petr Fousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co je součástí nové dohody mezi FAČR a LFA

K žádným zásadním změnám v ní oproti té minulé nedošlo. Ta nejzásadnější se týká českého poháru. Ten sice zůstává oficiální soutěží Fotbalové asociace České republiky, ale od sezony 2024/2025 ji bude organizačně zajišťovat Ligová fotbalová asociace, i když ne stoprocentně. 

„První předkola za účasti amatérského fotbalu zůstávají v režii fotbalové asociace, ale od určitého stupně, kdy účastnické pole tvoří převážně profesionální kluby, tak se domníváme, že je lepší a účinnější, aby to formálně řídila LFA,“ říká Fousek.

Televizní a marketingová práva

Kromě nové rámcové smlouvy je ale v současnu asi nejzvučnější téma prodej televizních a marketingových práv. Právě podpis rámcové smlouvy mezi LFA a FAČR totiž otevřela dveře k dalším postupům, na jejichž konci byl měl být vypsán tendr.

Potvrdil to i předseda LFA Dušan Svoboda: Spustíme proces tendru, s kolegy z ligového výboru jsme si jasně řekli, že chceme výsledky tendru vyhlásit v září. 

Brno je pro demolici fotbalového stadionu Za Lužánkami. Švancara chce svatostánek zachovat

Číst článek

Tendr by měl být finančně prospěšný pro všechny strany. Intenzivně tuto problematiku řeší třeba šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík, který nedávno na svém twitterovém účtu uvedl, že by se práva měla prodat za cenu, která bude až třikrát vyšší, než za jakou je kupoval stávající vlastník.

Do českého fotbalu by tak za prodej televizních a marketingových práv putovalo zhruba 450 milionů korun.

Všichni diskutují o tom, že LFA bude realizovat tendr na televizní práva, podporuji ji v tom a doufám, že získá co nejvýhodnější podmínky, protože se to odrazí na celém českém fotbale, doplňuje předseda FAČR Fousek. 

Prodej televizních práv ale ještě komplikuje faktor kalibrované ofsajdové čáry. Tuto technologii totiž chtějí obě asociace dostat v nejbližších letech na tuzemskou scénu. Vysílatel a zajišťovatel vizuálních přenosů by tak měl být schopen zajistit případný příchod kalibrované čáry i na televizní obrazovky.

Vojtěch Šilhan, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme