FAČR zakázala činnost třem fotbalistům ze sázkařské aféry, Jablonského potrestat nemůže

Etická komise Fotbalové asociace ČR zastavila soutěžní činnost třem hráčům, kteří figurovali v sázkařské aféře z let 2012 a 2013. Nejvyšší trest za ovlivnění zápasů udělila Lukáši Křečkovi, jenž nesmí hrát sedm let. Ondřej Bíro dostal tříletý zákaz činnosti a Petr Hlaváček roční. Další aktéry kauzy včetně obránce polské prvoligové Cracovie Krakov Davida Jablonského FAČR potrestat nemohla, neboť nejsou jejími členy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Halama (vlevo) a David Jablonský v roce 2013

Jan Halama (vlevo) a David Jablonský v roce 2013 | Zdroj: Profimedia

Obžalovaní dostali od civilního soudu za účast v kauze podmíněné tresty vězení a pokuty. Disciplinární komise FAČR v roce 2013 zahájila řízení, ale verdikty na fotbalové půdě mohla vynést až poté, co se rozsudky staly pravomocnými.

Obránce Jablonský, obviněný v sázkařské kauze, si po šesti týdnech zahrál

Číst článek

Jelikož disciplinární komise FAČR byla mezitím zrušena a její působnost přešla pod Ligovou fotbalovou asociaci, která řídí první a druhou ligu, převzala zahájená řízení etická komise. Potrestat mohla jen tři hráče, kteří jsou členy asociace a dosud hráli.

Ostatní unikli

Osmadvacetiletý Jablonský, bývalý hráč prvoligových Teplic, ukončil členství ve FAČR, asociace proto předala jeho případ disciplinární komisi FIFA.

Trestu na fotbalové půdě unikli Jan Kosak a Michal a Jan Halamové, jimž v průběhu řízení zaniklo členství ve FAČR. V minulosti disciplinární komise potrestala některé z dalších provinilců, kteří byli už dříve pravomocně odsouzeni.

„Rozumím tomu, že řízení může někomu připadat dlouhé. Částečnou vinu na tom nese nepřízeň okolností způsobených pandemií, ale i fakt, že rozhodování o takto závažných přečinech a tím pádem i vysokých trestech nelze brát na lehkou váhu," uvedl generální sekretář FAČR Jan Pauly v tiskové zprávě.

„V každém případě jsem rád, že v tomto ohledu jako asociace postupujeme zodpovědně a pokračujeme v aktivní spolupráci s našimi zahraničními partnery, kteří se rozkrýváním podobných situací zabývají. Chce se mi věřit, že do budoucna nalezneme třeba i novou společnou platformu pro ještě užší spolupráci s orgány činnými v trestním řízení,“ dodal.

Sázelo se na góly

Sázkařský gang podle obžaloby v letech 2012 a 2013 ovlivňoval desítky výsledků v zápasech nižších soutěží, juniorské ligy a domácího poháru. Mělo jít především o sázky na počet vstřelených branek. Všechny obžalované podle kriminalistů řídil Slovák Marián Dirnbach.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme