Ať o předsedovi FAČR rozhodne ve 4. kole los, navrhují na Moravě. 'Zlámal se zbláznil,' kontruje Berbr

Vyjednávání mezi českou a moravskou komorou Fotbalové asociace České republiky má nečekané pokračování. Moravská část českého fotbalu chce do stanov přidat čtvrté kolo volby předsedy, ve kterém by rozhodoval los. Šéf FAČR Martin Malík ani místopředseda Roman Berbr ale nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začátek 19. valné hromady FAČR

Začátek 19. valné hromady FAČR | Zdroj: ČTK

„Budeme navrhovat, aby volba předsedy byla ve stanovách rozšířena o 4. kolo, ve kterém by rozhodoval los,“ popsal návrh ve vyjádření moravské části FAČR první místopředseda asociace Zdeněk Zlámal.

Českému fotbalu dál hrozí normalizační komise. 'Byla by to katastrofa,' říká šéf FAČR Malík

Číst článek

Zástupci klubů MSFL, divizních moravských klubů a moravských krajských svazů se na losu shodli při setkání v Olomouci. Chtějí vyjít vstříc požadavkům Mezinárodní fotbalové federace FIFA, která požaduje po české Fotbalové asociaci změnu stanov, aby nedocházelo na valné hromadě opět k patové situaci a nezvolení předsedy.

Moravští zástupci ale odmítli diskuzi o komorovém systému - tedy rozdělení na část moravskou a českou.

Nutnost změnit stanovy pro volbu šéfa českého fotbalu vzešla z řádné valné hromady, která v červnu minulého roku skončila neúspěchem. V současném systému je pro zvolení předsedy nutná v prvních dvou kolech nadpoloviční většina v obou komorách, české i moravské.

Ve třetím kole stačí prostá většina hlasů v součtu obou komor, ale v každé by nový předseda musel mít minimálně 35 procent hlasů.

„Losem ostatně v případě nezvolení kandidátů v předchozích dvou kolech volby končí také volba všech dalších členů výkonného výboru, včetně místopředsedů,“ připomněl Pavel Nezval, předseda řídící komise pro Moravu.

Malík: Slyším to poprvé

Šéfa FAČR Martina Malíka návrh překvapil. „O tom, že se Morava definitivně dohodla o návrhu losu ve 4. kole volby předsedy slyším dnes poprvé. Mrzí mě, že přestože jsem v pondělí na všechny apeloval, abychom jednali mezi sebou, čelní moravští představitelé svými neuváženými mediálními výroky dál eskalují napětí,“ napsal v prohlášení.

Ještě ostřejší byl místopředseda asociace Roman Berbr.  „Podle mě se pan Zlámal absolutně zbláznil a doporučuji mu akutní léčbu. Jinak nerozumím smyslu prohlášení, které někdo takto zasílá médiím. Česká komora s navrhovaným řešením zásadně nesouhlasí," říká Berbr.

Novým předsedou FAČR se po Miroslavu Peltovi v prosinci stal už v prvním kole právě Martin Malík. Změna stanov, která by vyhověla požadavkům FIFA, ale tehdy neprošla.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme