Fanoušky překvapil návrh přestavby stadionu na Letné. ‚Studie, nic definitivního,‘ reaguje Sparta

Brněnská architektonická kancelář Pelčák a partner zveřejnila studii dostavby stadionu na pražské Letné. Část jižní tribuny sparťanského stánku by podle ní ustoupila administrativní budově, ze které by bylo vidět i na hrací plochu. Reakce fanoušků jsou většinou negativní, vadí jim například sloupy před místy k sezení. Podle klubu jde ale o první studii, která projde připomínkami.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo tribuny má být z ulice Milady Horákové vidět ze stadionu Sparty nová administrativní budova, z jejíchž vrchních pater má být výhled přímo na hřiště. Kanceláře by se tak podle návrhu mohly stát novou dominantou Generali Areny.

Na Spartu s Dočkalem se nepískalo. ‚Tým si podporu zasloužil,‘ prohlásil staronový kapitán

Číst článek

„Snímky, které se objevily v internetovém prostředí, jsou výsledkem studie, kterou si k vypracování zadalo vedení klubu. Vedení bude návrhy finálně schvalovat nebo je pošle k dalšímu rozpracování,“ řekl serveru iROZHLAS.cz ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Představou vedení klubu je rekonstrukce stadionu po částech. V roce 2015 byla dokončena rekonstrukce hlavní tribuny. Jižní strana stadionu je další krok.

„Přestože se bavíme o studii, ambice představenstva je pokračovat v rekonstrukci,“ řekl Kasík, ale konkrétní data neprozradil ani u hotelu, který má vzniknout vedle stadionu.

„Nemáme dostatek podkladů, abychom zveřejnili, kdy stavba může začít. Představa je nekonkrétní v horizontu několika nejbližších let,“ nastínil.

Dvě patra stadion, čtyři kanceláře

Projekt zveřejnila brněnská architektonická kancelář Pelčák a partner, která zároveň navrhla také hotel Letná, který má vzniknout hned vedle hlavního stadionu.

„Přízemí a dvě spodní patra slouží stadionu: je zde umístěna nová jižní tribuna včetně zázemí a vstupů. Komfort diváků bude zvýšen přístupem na tribunu přímo z chodníku i rozšířeným zázemím občerstvení a toalet,“ píše tým architektů u projektu

Zbytek budovy mají zaujmout kanceláře, ze kterých bude vidět i na hřiště. „Vrchní tři patra a ustoupené střešní podlaží jsou administrativní budovou sloužící správě fotbalového klubu a s ním vlastnicky souvisejících společností,“ píše se u projektu.

Komunikace s fanoušky

Fanoušci Sparty z návrhu, který se objevil na sociálních sítích, nadšení nejsou. I těm smířlivějším vadí minimálně sloupy, které by měly vrchní část administrativní budovy stabilizovat, ale zároveň by vadily ve výhledu návštěvníkům zápasů.

„Kanceláře bych ještě pochopil, opětovné snižování kapacity stadionu na úkor vyhřátých lóží také, dokonce i chápu, že to celé není konstrukčně triviální. Ale ten sloup za brankou, z toho jdu do kolen. Tohle postavit je hřích proti Spartě a fotbalu obecně,“ napsal na twitter Martin Příhoda. Právě sloupy přitom součástí nově stavěných stadionů nebývají.

„Na zpětnou vazbu od fanoušků jsme poměrně senzitivní, v poslední době jsme s nimi řešili několik témat a jinak tomu nebude ani v tomto případě. Vnímáme, že kolem těch návrhů vznikla atmosféra, která nebyla úplně příjemná. S fanoušky chceme vstoupit do interakce,“ plánuje Ondřej Kasík.

Obavy ohledně snížení kapacity stadionu by zase mohlo vyřešit plánované snížení hrací plochy, které by na každé tribuně stadionu umožnilo přidat jednu řadu sedaček. 

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme