Fanoušky zajímá i zákulisí fotbalu. Diskuze o korupci se v Ďolíčku protáhla na dvě hodiny

Fotbalové prostředí stíhá v posledních letech jeden skandál za druhým. Na mezinárodní scéně to byly tresty pro nejmocnější muže Blattera a Platiniho, šéf českého fotbalu Miroslav Pelta zase nedávno skončil ve vazbě. Jak se teď v prostředí nejpopulárnějšího sportu vyznat? Mezinárodní organizace Transparency International dala proto fanouškům možnost, aby si v tom udělali pořádek a přišli o situaci ve fotbale diskutovat přímo na stadion.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na tribuně v Ďolíčku se sešly desítky fanoušků se zájmem o pozadí fotbalu.

Na tribuně v Ďolíčku se sešly desítky fanoušků se zájmem o pozadí fotbalu. | Foto: Lucia Vilimovská | Zdroj: Transparency International

Generální sekretář fotbalové asociace Rudolf Řepka sedí mezi panelisty, on už na úvod to moderátor diskuze Jindřich Šídlo označil za odvážný krok a skutečně dotazů zejména na místopředsedu asociace Romana Berbra a nedávnou nepovedenou volbu předsedy je dost.

Nepřípustné, reagují FIFA a UEFA na nezvolení šéfa fotbalu. Do Česka posílají pracovní skupinu

Číst článek

„Myslím, že tohle je platforma, která by měla být, slouží k otevřenosti a transparentnosti. Je důležité nebát se jakéhokoli tématu," řekl Radiožurnálu Rudolf Řepka, když po osmé hodině večerní odcházel z Ďolíčku, kde odpovídal na otázky především ohledně českého fotbalového prostředí.

Šestice panelistů seděla za stolem s vlajícím bílým ubrusem a stojícím kousek za postranní čarou hřiště, naproti nim na tribuně desítky fanoušků.

Zajímaly se o korupci na úrovni FIFA, jak mohl mistrovství světa 2022 dostat nefotbalový Katar, kde podle Jindřicha Šídla už „každý, kdo se o fotbal zajímá, vlastní svůj tým v Evropě," nebo jak mohl Sepp Blatter být v čele světového fotbalu tak dlouho.

Panelisté diskuze. Moderátor Jindřich Šídlo, novináři Petr Nosálek a Luděk Mádl a generální sekretář FAČR Rudolf Řepka. | Foto: Lucia Vilimovská | Zdroj: Transparency International

„Svědectví na to jsou různá, píše o tom i Andrew Jennings, například somálský delegát prý v roce 2002 dostal v hotelu v Paříži 100 tisíc dolarů, aby volil Blattera," vysvětloval například publicista Petr Nosálek. Počátky korupčního prostředí ve fotbale ale nachází mnohem dřív, už v 70. letech za vlády Brazilce Havelangea.

Po necelých dvou hodinách debata skončila. „Bylo by fajn, kdyby veřejnost, místo toho, aby klikala na různé ‚clickbaity' na Facebooku, tak aby chodila na tyhle věci, kde se o tom mluví trošku odborněji," přemýšlí Radek, který v Ďolíčku seděl na tribuně.

„Byla to plodná debata, mohlo by tu být i víc reportérů a televizí, protože mi přišlo, že se debata zabývala aktuálními problémy s návazností na historii," dodává Honza.

Panel pořádala nevládní organizace Transparency International, která se korupcí dlouhodobě zabývá, ve sportovním prostředí například provozuje etickou telefonní linku pro svaz ledního hokeje.

Martin Charvát, vm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme