Fotbalisté Plzně zahájili Evropskou konferenční ligu výhrou, Slovácko srazil gól v poslední minutě

Fotbalisté Plzně na úvod 2. předkola Evropské konferenční ligy doma porazili běloruské Dynamo Brest 2:1 a nakročili k postupu. Odveta se hraje za týden v Jerevanu. Naopak hráči Slovácka úvodní utkání 2. předkola v Plovdivu prohráli s domácím Lokomotivem 0:1.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň/Plovdiv (Aktualizováno: 21:42 22. 7. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktoria Plzeň - Dynamo Brest (Běl.), úvodní utkání 2. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy, 22. července 2021. Plzeňští hráči se radují z gólu.

Viktoria Plzeň - Dynamo Brest (Běl.), úvodní utkání 2. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy, 22. července 2021. Plzeňští hráči se radují z gólu. | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Na stadionu Viktorie, kam po rozvolnění opatření proti šíření koronaviru dorazilo 4468 fanoušků, se v prvním poločase prosadili Pavel Šulc a Filip Kaša. Po změně stran ale západočeští favorité polevili a v 79. minutě snížil střídající Aleksandr Šestjuk.

Sparta bude v odvetě dotahovat. Letenští na hřišti Rapidu vedli, obrat zařídil Knasmüllner

Číst článek

Domácím kvůli zdravotním problémům chyběli brankář Staněk, obránci Havel s Hejdou nebo záložníci Bucha, Kalvach a Kopic. Soutěžní premiéru za plzeňský A-tým si připsali záložníci Hlavatý, Mosquera a Ndiaye.

Plzeňští v prvním soutěžním utkání sezony poprvé zahrozili v páté minutě, ale Beauguel po akci Šulce a Mosquery křížnou střelou minul branku Brestu. O chvíli později gól francouzského útočníka neplatil kvůli ofsajdu.

Aktivnější Západočeši ve 22. minutě otevřeli skóre. Kayamba po chybě Slabaševiče zblízka trefil tyčku a dorážející Šulc snadno zamířil do odkryté branky. Plzeňský tým za 11 minut přidal druhý gól. Falta z rohu nacentroval do šestnáctky a nepokrytý stoper Kaša se prosadil razantní hlavičkou.

Na začátku druhé půle domácí brankář Hruška vyrazil na roh Šestjukovu ránu z úhlu. Na druhé straně zahodil další příležitost Beauguel a po „zasekávačce“ obránci přestřelil.

Domácí v dalších minutách ubrali z ofenzivní aktivity a nebyli tak dominantní jako v prvním dějství. Běloruský mistr z roku 2019 si ale dlouho větší šance nevytvořil.

Brest ale nakonec pasivní Viktorii potrestal v 79. minutě z protiútoku. Oreškevič dostal míč za plzeňskou obranu a vyzval dalšího náhradníka Šestjuka, který tváří v tvář Hruškovi nezaváhal. V nastavení mohl dokonce vyrovnat Affi, ale hlavičkoval nad břevno.

Postupující ve 3. předkole EKL narazí na vítěze souboje mezi Kaunem Žalgiris a The New Saints. Velšský tým vyhrál první duel venku 5:0.

Slovácko ztratilo bod v závěru

Jedinou branku zápasu dal bulharský záložník Petar Vitanov v 89. minutě. Tým z Uherského Hradiště neuspěl v premiéře na evropské scéně, dosud totiž startoval pouze v letech 2001 - 2003 v dnes už neexistujícím Intertoto Cupu.

Ve vyrovnaném duelu měly oba týmy příležitosti vstřelit první gól, největší šanci čtvrtého týmu uplynulého ročníku české nejvyšší soutěže zahodil v první půli Daniel Holzer.

Po přestávce zase neuspěli v dresu bulharského vicemistra Georgi Minčev a Connor Ruane, ale štěstí se nakonec přiklonilo k domácím. K odraženému míči se dostal Vitanov a dal vítězný gól.

Odveta se hraje příští čtvrtek v Uherském Hradišti a postupující z této dvojice se ve 3. předkole utká s vítězem duelu FC Kodaň - Žodino. První zápas vyhrál ve čtvrtek doma dánský klub jednoznačně 4:1.

Úvodní zápas 2. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy:

Viktoria Plzeň - Dynamo Brest 2:1 (2:0)
Branky: 22. Šulc, 33. Kaša - 79. Šestjuk. Rozhodčí: Lardot - Conotte, Di Vincenzo (všichni Belg.). ŽK: Ndiaye, Šulc - Bilenkij, Lynko, Jasjukevič. Diváci: 4468 (omezený počet).

Lokomotiv Plovdiv - 1. FC Slovácko 1:0 (0:0)
Branka: 89. Vitanov. Rozhodčí: Abed (74. Wattellier) - Mugnier, Pasqualotti (všichni Fr.). ŽK: Bykov, Tunčev (trenér, oba Plovdiv).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme