Nizozemských protestů proti opatřením se zúčastnili i fanoušci Feyernoordu. Příští týden přijedou do Prahy

Nizozemský Rotterdam je za normálních okolností moderním přístavním městem. V sobotu ale jeho ulice místy připomínaly spíš bojiště. Sportovní příznivci v Nizozemsku mají totiž utrum. Na populární utkání se kvůli částečnému lockdownu nedostanou, a až uzávěra skončí, uvažuje tamní vláda o tom, že přestane ke vstupu uznávat testy. Fanoušci proti tomu protestují.

Tento článek je více než rok starý.

Video Rotterdam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemská vláda vyhlásila částečný lockdown, který se týká i velkých sportovních akcí. Ty budou minimálně po dobu následujících tří týdnů bez diváků, což poznali už i nizozemští fotbaloví reprezentanti v klíčovém utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa proti Norsku.

Právě rotterdamský stadion De Kuip byl totiž prázdný. Nizozemci, nejen z řad fotbalových fanoušků, proti tomu okamžitě začali protestovat. Policie dokonce proti protestujícím, kteří házeli pyrotechniku i zapalovali auta a kola použila vodní děla, uzavřela veřejnou dopravu, a rozháněla lidi domů.

V ulicích nebyli jen sportovní příznivci, na videích se ale často objevují demonstranti v klubových barvách Feyenoordu Rotterdam.

Nepokoje v ulicích nizozemské sportovní osobnosti pochopitelně odsoudily, ale s rozhodnutím vlády o uzavření stadionů a hal většina z nich nesouhlasí. Kritizovala to i většina sportovních asociací, včetně nizozemského fotbalového svazu.

Vedení nizozemské fotbalové ligy uvažovalo, že po dobu platnosti lockdownu přeruší ligu, nakonec se ale hrát bude.

Výjezd do Česka

VIDEO: V nizozemské lize se při oslavách fanoušků zřítila část tribuny, nikdo se nezranil

Číst článek

V Nizozemsku jsou nejaktivnější čtyři kluby – Utrecht, Haag, Feyenoord a Ajax Amsterdam. Utrecht, Haag i Feyenoord leží kousek od sebe, tam je rivalita spíš regionální; mezi Rotterdamem a Amsterdamem má hlubší kořeny.

V Amsterdamu žijí spíš „elity“ – vzdělanci, vysokoškoláci, lidé s vysokým příjmem, naopak Rotterdam jako přístav je tradičně městem dělnickým. Mezi oběma fanouškovskými tábory každopádně planou velké emoce – i kvůli sporům o království. Nizozemští králové a královny měli dlouho sídlo v Rotterdamu, později se přesunuli do Amsterdamu, což rivalitu ještě víc rozdmýchalo.

Záplavu nizozemských fotbalových příznivců by Praha měla zažít už příští týden, kdy pražská Slavia doma nastoupí právě proti Feyenoordu Rotterdam v Evropské konferenční lize.

Slavia pro utkání omezila kapacitu, takže není jisté, kolik fanoušků hostů se na tribuny dostane, přesto se dá ve čtvrtek večer ve Vršovicích očekávat hodně bouřlivá atmosféra.

František Typovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme